ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Евтимий Търновски в столичния храм "Св. Седмочисленици"

20 януари 2011 13:51, Софийска митрополия
Паметникът на св. Евтимий Търновски в София

В чест на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски, чиято памет Православната църква почита на 20 януари, бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици”. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие храмовото духовенство, с предстоятел ставроф. ик. Николай Коцев и столични свещенослужители. Вдъхновено слово за живота, делото и изпитанията, както и за духовното наследство, завещано ни от светия Български патриарх Евтимий, което трябва да пазим и почитаме, произнесе софийският викарий.

След като преподаде патриаршеския благослов и раздаде нафората, епископът прикани всички присъстващи да се включат в традиционното литийно шествие до паметника на св. патриарх Евтимий.

Празничен камбанен звън съпровождаше духовниците и богомолния народ, които начело с иконата на св. Евтимий преминаха по улица "Граф Игнатиев", за да извършат молебен и да положат цветя пред паметника на великия български архипастир.

 

Текст: Весела Игнатовa
Снимки: Здравко Кънев, Весела Игнатовa

 

 

Снимки

Знеполски еп. ЙоанПразникът на св. Евтимий Търновски в храм "Св. Седмочисленици"Празникът на св. Евтимий Търновски в храм "Св. Седмочисленици"Празникът на св. Евтимий Търновски в храм "Св. Седмочисленици"Празникът на св. Евтимий Търновски в храм "Св. Седмочисленици"Знеполски еп. ЙоанПразникът на св. Евтимий Търновски в храм "Св. Седмочисленици"Празникът на св. Евтимий Търновски в храм "Св. Седмочисленици"Празникът на св. Евтимий Търновски в храм "Св. Седмочисленици"Литийно шествие в чест на св. ЕвтимийЛитийно шествие в чест на св. ЕвтимийЛитийно шествие в чест на св. ЕвтимийЛитийно шествие в чест на св. Евтимий Литийно шествие в чест на св. ЕвтимийЛитийно шествие в чест на св. ЕвтимийЛитийно шествие в чест на св. ЕвтимийМолебен пред паметника на св. ЕвтимийМолебен пред паметника на св. ЕвтимийЗнеполски еп. ЙоанПевцитеПред паметника Пред паметника Паметникът на св. Евтимий Търновски в СофияЕп. Йоан пред камерите на журналисти
« предишна новинаследваща новина »