ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 19 януари 2011 г.

21 януари 2011 21:48, Българска Патриаршия

В първото си за Новата 2011 година заседание Светият Синод на Българската православна църква взе следните решения:

Във връзка с писмо-покана на Константинополския патриарх Вартоломей за участие на представител на БПЦ, съпроводен от един съветник, които да се включат в Междуправославната подготвителна комисия в Шамбези-Женева за разглеждане на останалите от дневния ред на Предсъборната Всеправославна конференция две теми, Св. Синод на БПЦ определи за свой представител Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който ще бъде придружаван от д-р Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Заседанията на Междуправославната подготвителна комисия ще се проведат в Православния център на Вселенската патриаршия в дните между 21-ви и 27-ми февруари 2011 г. Темите за разглеждане ще са:

1) "Автокефалността в Православната църква и начинът на нейното обявяване" - трета фаза;

2) "Диптисите".

+++

В свое писмо Московският и на цяла Русия патриарх Кирил известява готовността на Руската православна църква да посрещне Ловчанския митрополит Гавриил като представител на Св. Синод на БПЦ за уточняване на възможността клирик на Българската църква да бъде изпратен за енорийски свещеник за българите в Република Коми.

+++

В свое писмо Московският и на цяла Русия патриарх Кирил благодари за писмото на Българския патриарх Максим относно увековечаване паметта на св. Киприян, чието име се явява символ на културно-историческото и духовно единство на руския и българския народ. В писмото си патриарх Кирил изразява поддръжката си за предложението на Комисията при Московския градски съвет за монументално изкуство - паметник на св. Киприян, митрополит Московски, да бъде поставен на територията на храма на "Св. Троица" в Голенишчево, близо до мястото, където някога се е намирала резиденцията на българския светител.

+++

Във връзка с необходимостта от реставриране на чудотворната икона на св. Богородица в Бачковската св. обител и в отговор на писмо на Св. Синод, министърът на културата г-н Вежди Рашидов изпрати писмо с имената на реставратори от Националния музей на Българското изобразително изкуство. Избраните специалисти са: Петър Катеринов - гл. консерватор в ателието по консервация и реставрация, Тодор Бръчков - реставратор на икони, Надежда Цветкова - реставратор на икони. Те ще приложат своята експертиза към работата на определената за целта от Св. Синод комисия в състав: Пловдивски митрополит Николай, Стобийски епископ Наум и Агатоникийски епископ Борис.

След извършването на оглед на състоянието на чудотворната Богородична икона, ще бъде изготвен протокол и той ще бъде представен на Св. Синод. В документа ще бъдат набелязани състоянието, необходимите реставрационни мерки и тяхната последователност, които да гарантират доброто възстановяване и опазване на великата православна светиня.

След разглеждането на протокола от страна на Св. Синод ще последва обявяване на конкурс за участие в реставрационните работи.

 

 

« предишна новинаследваща новина »