ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравление от името на Св. Синод на БПЦ към Негово Светейшество Българския патриарх Максим по случай именния му ден

21 януари 2011 21:20, Българска Патриаршия
Поздравление от името на Св. Синод на БПЦ към Негово Светейшество Българския патриарх Максим по случай именния му ден

Ваше Светейшество,

Молитвено и с подобаващо църковно тържество, радостно и многолюдно празнуваме днес деня на небесния Ви покровител – пламенния учител и защитник на светото Православие, дълбокомъдрия християнски богослов и философ, плодовития и ценен църковен писател, непреклонния борец и страдалец за истината св. Максим Изповедник.

Вече се изпълват 70 години, откак носите неговото име в монашество, с преклонение пред неговия подвиг и следване на богоугодния му живот. Отдадохме подобаваща чест и на св. великомъченица Марина, чието име носихте от Кръщението си до монашеското пострижение, като възстановихте в Патриаршията благолепен параклис в прослава на нейната всечестна памет.

Щедър и милостив е Господ (Пс. 102:8) към Вас, велика е Божията милост и към нас, защото във Ваше лице имаме висок пример на крепка вяра, непосрамваща надежда и дейна любов, което ни сочи пътя на духовното издигане. Ние, Вашите съработници в делото Божие, благодарим на Христа Иисуса, нашия Господ, Който Ви дава сила (1 Тим. 1:12), за да казвате с дръзновение: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Фил. 4:3).

Светата ни Църква понесе и понася изпитания, които преодоляваме, следвайки Господните слова: „Аз съм пътят, истината и животът” (Йоан. 4:16).

Пътят на истината се оказа и Път на живота, Който е огрят от светлината на любовта и чистотата. В него се явяват и трудности, но имате утехата в словата на Псалмопевеца: „Бог ни възлага бреме, но Той ни и спасява” (Пс. 67:20).

Удивлява ни Вашето търпение, скромност, смирение, отеческа обич и чистота, за които св. Максим Изповедник наставлява: „Чистият ум гледа и преценява правилно нещата”. „Вярващият се бои от Бога, а боящият се от Бога се смирява. Смиряващият се става кротък… кроткият съблюдава заповедите, а съблюдаващият заповедите се очиства… озарява и се сподобява да съпребивава с Христа”.

„Любовта съгражда, понеже не завижда, не се огорчава от завиждащите… Тя не се счита за вече достигнала съвършенството и когато не знае, не се срамува да признае своето незнание. По този начин тя предпазва ума от гордост и винаги го предразполага да преуспява в познанието”.

Тези премъдри слова ние виждаме осъществени във Вашия живот с вече 40-годишно първосветителско усърдие; те и нас приканват „да достигнем до познание на истината” (1 Тим. 2:4), да имаме „тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота” (1 Тим. 2:2).

Ваше Светейшество, молете се за нас, благословете ни! Ние чувстваме силата на Вашата молитва – неизменна спътница в живота Ви, както ни уверява апостолът: „Голяма сила има усърдната молитва на праведника” (Иак. 5:16).

Събратята Ви – епархийските митрополити – сърдечно Ви поднасяме поздравления по случай именния Ви ден и обединени в молитвата и любовта, изпросваме от Бога здраве, мир и радост в бъдните Ви дни, благопреуспяване на светата ни Църква и богоблагословено следване на първосветителския Ви дълг. Богу нашему слава! На многая лета, Светейши Владико!

+ Русенски митрополит НЕОФИТ

21.01.2011 г., петък, храм „Св. Неделя”, София

 

 

« предишна новинаследваща новина »