ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Максим

21 януари 2011 21:15, Българска Патриаршия
Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Максим

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, честни отци, възлюбени братя и сестри, Благодаря всесърдечно за празничните поздравления и добри пожелания по случай именния ми ден.

На мен при иноческите ми обети преди шестдесет и девет години са определили за небесен покровител великия църковен учител и подвижник от седмия век преподобни Максим Изповедник. Силната вяра, святият живот, богословската глъбина, благовестническото слово, наставлението за братската любов, отстояването на православното учение, спазването на църковния канон, страданията за Христа украсяват безсмъртното житие на преподобни Максим, добродетели, с които е просиял в Църквата и станал застъпник пред Бога за всички, които тачат паметта му и се обръщат с молитва към него. Аз, като нося неговото име, имам задължение, в изпълнение съвета на свети апостол Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7), да се старая да изпълнявам тия обети, като изпросвам молитвите на преподобни Максим, Бог да ми помага в живота и служението. Моля за съдействието, както досега, на Високопреосвещените и Преосвещените събратя архиереи, за подкрепата на честния клир и благочестивите пасоми да ми помагат.

Благодаря на всички вас, събрани тук за обща молитва, с която почитаме паметта на празнуваните днес преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, в молитва и за мен, и за Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, също днес именник.

Божието благословение да бъде над всички нас! Честит празник! За много години!

 

 

« предишна новинаследваща новина »