ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в с. Капитановци

22 януари 2011 22:34, Видинска митрополия
Празник в с. Капитановци

На 22 януари в с. Капитановци се проведе честване, посветено на откриването на новия Младежки клуб в селото, отбелязването на Бабин ден, както и провеждането на един стар обичай - „къпането на Йордан”, чрез който се отбелязва по стар стил Йордановден.

Мероприятията бяха организирани от читалище „Самообразование-1927” в с. Капитановци.

Празничната програма започна с хоро пред читалището под звуците на Видинския духов оркестър и посещение на къща, където след молитва и славословие бе извършен традиционният обичай – посещение при акушерка, измиване на ръцете и даруване с кърпа.

С хоро и празнично настроение жителите на селото се върнаха отново пред читалище „Самообразование - 1927”, където бе извършено водоосвещение и осветен новият младежки клуб на селото.

Бе извършен и ритуалът „измиването на Йордан”, по обичая първо с вода, а след това и с вино.

Гости на тържествата бяха г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, и г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин.

От името на Видинската света митрополия присъстваха архимандрит Поликарп и монахиня Теодора.

След отслужените молитвени последования архимандрит Поликарп поднесе като дар Библия на Мадежкия клуб на селото с пожеланието да бъде поставена на видно място, та всеки да има възможност да я чете и да се възползва от „живата вода”, която обновява и възражда човека за живот вечен.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: монахиня Теодора

 

 

Снимки

Празник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. КапитановциПразник в с. Капитановци
« предишна новинаследваща новина »