ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”

23 януари 2011 17:37, Видинска митрополия
Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”

На 23 януари след светата Литургия, отслужена във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, от 11,00 ч. в изложбената зала на МОЛ-Видин се състоя прожекцията на руския игрален филм „Поп”.

Прожекцията се състоя по идея на ръководството на катедралния храм на Видин с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Светата Литургия на 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение бе отслужена от йеромонах Максим и иконом Славейко Борисов.

Проповед върху евангелското четиво произнесе председателят на храма архимандрит Поликарп.

Миряните бяха приканени да отделят време, за да изгледат подготвената прожекция, чиято цел бе да обогати вярващите християни и да одухотвори гражданите на Видин, както и да съдейства за това всички да се почувстват едно цяло - семейство в Бога.

Изложбената зала в сградата на МОЛ-Видин бе специално предоставена безвъзмездно от ръководството на МОЛ-а. Прожекцията на филма „Поп” събра много християни, дошли да почерпят духовност и пример, за да вървят по пътя към спасението леко и окрилени от Божията благодат.

Голяма радост бе за организаторите на прожекцията да видят залата препълнена с хора, някои от които нямаше и къде да седнат.

С обръщение към събралите се хора архимандрит Поликарп даде началото на прожекцията и пожела всеки да почерпи колкото се може повече благодат от това което ще види, чуе и усети. С Божията помощ сърцата им да бъдат запленени от чистотата на вярата, бликаща от филма и да обновят себе си в Истината, която е Христос.

Вълнуващ за зрителите бе филмът, умиление бликаше от хората. Най-осезателно това се почувства след края на филма, когато от сълзи, вълнение и трепет хората не можеха да говорят и бе необходимо всеки да се успокои духовно, за да сподели с хората около него вълнението от прекрасния филм, трогващ и подтикващ човека към духовен размисъл за Божията милост и любов и за човешкото падение и безочие.

След прожекцията всички бяха почерпени със сладинки - „кексчетата на Наташка”, приготвени от енориашки при катедралния храм, за да насладят зрителите, както душата, така и тялото си.

Специална благодарност се изказва на Община Видин, на ръководството на Народно читалище „Цвят - 1870”, както и на МОЛ-Видин, които подкрепиха инициативата и без които прожекцията не би се състояла.

Всеки вторник в катедралния храм на Видин от 17,30 ч. за радост и вдъхновение на видинчани и възраждане на вярата, надеждата и любовта се провеждат богословски духовни беседи за християните, част от която се явява и прожекцията на филма.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”Видинчани трогнати и одухотворени от руския игрален филм „Поп”
« предишна новинаследваща новина »