ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Проект за над 1 200 000 лв. модернизира домовете за хора в нужда в с. Кутово и с. Гомотарци

28 януари 2011 16:19, Видинска митрополия
Проект за над 1 200 000 лв. модернизира домовете за хора в нужда в с. Кутово и с. Гомотарци

На 28 януари инж. Румен Видов, кмет на Община Видин, официално откри две социални заведения, където са финализирани ремонтните дейности и е доставено оборудването по проекта ОП „Регионално развитие 2007-2013”.

С тържествен водосвет, отслужен в с. Кутово и с. Гомотарци от архимандрит Поликарп, председател на видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, бяха осветени и открити социални заведения, които ще бъдат в помощ на всички нуждаещи се, ще им даряват необходимия уют, топлина и атмосфера, която ще благоприятства за пълноценния живот на хората в нужда.

От името на Видинския митрополит Дометиан хората, потрудили се за осъществяването на тези важни за региона проекти, бяха поздравени и приветствани, както и Община Видин в лицето на г-н Румен Видов, от архимандрит Поликарп.

Домовете бяха благословени и с икона на св. Николай, който да бъде покровител и хранител, молитвен застъпник пред Бога за всички, които ще работят и ще живеят в тях.

Децата, отглеждани в дома в Гомотарци, са настанени в ремонтираната сграда, снабдена с всички съвременни удобства. Двете защитени жилища в дома също са в много добро състояние. Там живеят лицата, навършили пълнолетие.

Според експертите, за всички настанени в социалния дом се полагат ежедневно адекватни грижи от специалисти. Храненето също е съобразено с индивидуалните им потребности. Домът в село Гомотарци приютява повече от 70 лица на възраст от 7 до над 20 години. 33 са децата до 18-годишна възраст, 19 вече са навършили пълнолетие. Останалите 20 лица са настанени в двете защитени жилища.

„Радвам се, че настъпи времето да обявим за успешно завършен още един проект на Община Видин”, коментира видинският кмет реализацията на “Подобряване достъпността и условията за живот на хора в неравностойно положение”, който се изпълни в Дома за деца с увреждания в село Гомотарци и Дома за възрастни хора в село Кутово.

В Дома за възрастни хора в Кутово също са напълно завършени строително-ремонтните работи. Направена е външна санировка и монтаж на нова дограма, подменена е електрическата инсталация, както и отоплителната и вентилационната инсталация. Доставено и монтирано е новото оборудване за кухните.

„Изключително съм доволен от реализацията на поредния проект на Община Видин, насочен към социалните групи в неравностойно положение”, подчерта пред медиите Румен Видов.

Общата стойност на проекта е 1 257 473 лева. Той се реализира по ОП „Регионално развитие 2007-2013”, схема за безвъзмездна финансова помощ „Осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Основната цел е оптимизация и модернизация на социалната инфраструктура чрез ефективно използване на материално-техническата база за предоставяне на по-добри условия за живот на хора в неравностойно положение.

След зимния период предстои въвеждането на първите възрастни обитатели на дома в Кутово.

Община Видин получи грамота от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за добро изпълнение и активност по Оперативна програма „Регионално развитие”. По оперативната програма Видин има три проекта за над 12 милиона лева, сред които и този за ремонт на домовете в Кутово и Гомотарци.

Текст: Община Видин и архимандрит Поликарп
Снимка: "44 Паралел"

 

 

Снимки

Проект за над 1 200 000 лв. модернизира домовете за хора в нужда в с. Кутово и с. ГомотарциПроект за над 1 200 000 лв. модернизира домовете за хора в нужда в с. Кутово и с. Гомотарци
« предишна новинаследваща новина »