ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат том 4 на „Събрани творения на светителя Григорий Богослов архиепископ Константинополски в 4 тома”

29 януари 2011 00:05, Българска Патриаршия
Том 4 на събраните в 4 тома творения на светителя Григорий Богослов

В навечерието на празника на тримата велики светители на Църквата: св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, имаме удоволствието да ви представим новоизлезлия том 4 на „Събрани творения на светителя Григорий Богослов архиепископ Константинополски в 4 тома”.

От 2007 г. насам издателството при Славянобългарския манастир „Св. Георги Зограф” започна нелеката работа по превеждането и издаването на български език на творенията на светите Три светители. Вече бяха издадени творенията на св. Василий Велики в шест тома, последният от които излезе на книжния пазар през 2009 година. С настоящото издание приключва и издаването на български език на творенията на св. Григорий Богослов, чието богословско и литературно наследство включва 45 слова, 243 писма и 508 стихотворения, някои от които поради забележителната си богословска дълбочина и проникновеност, и изящен изказ, са станали част от църковното богослужение.

В настоящия том 4 са включени стихотворенията и писмата на светителя.

По-голямата част от запазените писма са събрани от самия св. Григорий в сборник, съставен през последните години от живота му, което говори, че е придавал голямо значение на тези писма. Те са посветени предимно на събития от личния му живот, но в някои от тях светителят се спира и на догматически и нравствени въпроси.

По-голямата част от стихотворенията св. Григорий написва след завръщането си от Константинопол по време на уединението си в Арианз (383-389 г.). По своето съдържание те могат да бъдат разделени на догматически, нравствени, исторически и автобиографични. Те са плод както на поетичното вдъхновение на светителя, така и на желанието му да предостави достойна алтернатива на езическата и еретическата поезия в едно време, в което четенето на поезия било любимо занимание на младежите.

Настоящото издание е превод от руски език по изданието на Московската духовна академия от 1848 г. и е част от издателската програма на Зографския манастир. Преводът е предназначен за общо запознаване с творенията на светителя Григорий с цел духовно и нравствено укрепяване на вярващите в делото на спасението.

 

 

« предишна новинаследваща новина »