ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит участва в празника на Разград – 28 януари

29 януари 2011 22:54, Русенска митрополия
Празникът на Разград

На 28 януари се навършват 133 г. от Освобождението на Разград от турско робство. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, ставр. ик. Евгений Дечев, прот. Михаил Михайлов, свещ. Иван Стоянов, свещ. Дмитрий Терзи и протодякон Кирил Синев отслужиха в разградския храм „Св. Николай” панихида за загиналите за освобождението на града руски войни и български опълченци.

След панихидата беше отслужен и водосвет с благодарствен молебен. На богослужението присъстваха кметът на община Разград, г-н Денчо Бояджиев, областният управител д-р Валентин Василев, зам.-кметът на гр. Орел, Русия, Екатерина Данилевская, депутатът Тодор Димитров, както и представители на гражданската общественост.

В своето поздравително слово след края на богослужението митрополит Неофит говори за любовта на освободителите към православния български народ: „Църквата е участвала с всички сили на нейните възможности в подготовката на освобождението на нашето Отечество. Поддържала е духа на нашите просветители, възрожденци, поборници, които са правили опити с много надежда и висок дух да постигнат свобода, но в крайна сметка с помощта на великия руски народ и на Руската православна църква и на руската общественост придобиваме дългоочакваната наша свобода и всяка година от тогава насетне отправяме благодарствени молитви и слова към Този, Който ни дарува свободата”.

Митрополит Неофит пожела на града и страната ни „да напредват в благочестие, в успех, в творчество, в сила, в достойнство и най-вече в Христовата любов, която е връзка на нашето съвършенство”.

В 17,30 ч. по време на общоградското тържество по повод празника на града митрополит Неофит изтъкна участието на духовенството в освобождението на България. Той спомена за писмото на екзарх Антим до петербургския митрополит Исидор, в което „той подробно описва опасностите, зверствата, трудностите след Априлското въстание и моли руския император за помощ. Върху това писмо са написани паметните слова на императора: „България да бъде освободена!” А по-късно ген. Столетов ще напише: „Българските опълченци показаха, че могат да се бият и умират като герои. Многострадалният български народ е достоен за своята свобода и история”. Паметните слова остават всякога в сърцата ни и ние няма да ги забравим, помнейки подвига на героите”. Негово Високопреосвещенство призова разградчани да тачат закрилника на техния град св. Николай и редовно да посещават храма.

Сред официалните гости имаше и румънска делегация, съставена от представители на Съюза на ветераните от гр. Кълъраш, сред които и запасни офицери. В непринуден разговор с инж. Георге Моисе стана ясно, че той е главен участник във възстановяването на манастира „Раду Негру” в близост до Кълъраш. В момента е директор на старческия дом „Св. Антим Грузински”, в който по негова инициатива е устроен параклис. Ежеседмично в него се отслужва св. Литургия и св. тайнство Елеосвещение.

Всичко това инж. Моисе разказа с много жизненост, радост от постигнатите успехи в областта на вярата, а същевременно смирение и благодарност към Бога. Ето какви духовни плодове дава просветената вяра! На такива вярващи човек може само да се възхищава и да се поучи от тях. „Чувствам, че се изпълвам с нови творчески сили и се подмладявам, Бог ни укрепява в добрите начинания”, каза той.

Бог да упокои в небесното Си царство душите на всички паднали за свободата на нашето Отечество!

Текст: протодякон Кирил Синев
Снимки: Радка Минчева

 

 

Снимки

Празникът на РазградПразникът на РазградПразникът на РазградПразникът на РазградПоклонение пред мощите на св. НиколайМитрополит Неофит с мощите на св. НиколайПразникът на РазградПразникът на РазградДуховници

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

Поздравително слово на митрополит Неофит - на пл. Възраждане

« предишна новинаследваща новина »