ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на св. Три светители в Русе

31 януари 2011 21:00, Русенска митрополия
Св. Три светители в Русе

На 30 януари, Св. Три светители, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Русе. На архиерея съслужиха архим. Виктор (Мутафов), ик. Георги Георгиев и протодякон Кирил Синев.

Проповед за Неделя петнадесета след Неделя подир Въздвижение – на Закхей, произнесе архим. Виктор.

По време на Великия вход и многолетието в края на богослужението архиереят спомена всички „преподаващи, учещи се и служещи в православните богословски школи”.

Негово Високопреосвещенство преподаде Тялото и Кръвта Христови на пристъпилите за причастие вярващи.

След края на св. Литургия той се обърна към християните със слово, в което разясни създаването на празника в чест на св. Три светители – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Поради разделението на вярващите в почитта им към тримата светители, те се явили насън на св. Йоан Евхаитски през 1076 г. Последният „разпоредил в своята епархия и в тогавашния църковен диоцез паметта на Св. Три светители да бъдат тачени в един ден. Да се намери подходящ ден през годината, когато заедно да бъде въздавана похвала на тримата велики йерарси на св. Православие”. Този празник е обявен и за празник на всички висши православни училища, „където се изучава св. Православие, богословието на тримата светители, които са допринесли толкова много за чистотата на вярата и за единството на св. Православие”.

В заключение митрополит Неофит пожела: „Да се помолим Богу да низпосли Своята велика милост чрез тримата Свои велики йерарси върху нашите богословски школи, върху всички, които напредват в богословието и в богомъдрието, всички, които обичат чистотата на вярата и се стремят тя да бъде изява на нашия пълноценен църковен живот, да имаме повече младежи, които да изучават великата богословска мисъл на св. Трима светители на св. Православие и да процъфтява нашата Църква в мъдрост, в знание, в способност да отговори на всички предизвикателства на новото време и да се изправим пред очите на Спасителя с достойнство, което св. Православие има в света и между всички нас”.

Днес на територията на нашата страна богословие се преподава в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий”, в специалността „Теология” при Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и специалността "Теология" при Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Св. Паисий Хилендарски".

Честитим празника на православните богословски школи, на всички техни преподаватели и студенти по богословие!

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Св. Три светители в РусеСв. Три светители в РусеСв. Три светители в РусеСв. Три светителиСв. Три светители в Русе

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »