ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освобождението на Търговище - 29 януари 1878 година

31 януари 2011 20:12, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освобождението на Търговище

На 29 януари 1878 година в Дневника на 11 пехотна дивизия е записано:

"...бегълците от Ески Джумая (Търговище) се явиха при генерал Ернрот, разказваха за безчинствата, извършени от турците в нещастния град през последните няколко денонощия”. Разказът на бегълците за положението на Търговище след отстъплението на редовната турска армия, опожаряването на града, ограбването и поголовното избиване на българското население от башибозушките банди, героичната защита с оръжие в ръка на българите, дава основание на генерала да вземе решение за освобождение на Търговище през същия ден. Той изпраща колона от 43 Охотски полк, 2 оръдия от VІ Донска батарея и половин сотня казаци от 40 Донски казашки полк” - така започна словото си за този паметен ден председателят на храм „Свето Успение Пресветия Богородици” в гр. Търговище протойерей Димитър Байков.

Историческите факти обаче скриват една друга картина, която с годините се запечатва у всички жители на града. 29 януари е бил един от най-студените дни. Войските е трябвало да преминат през Дервенския проход (Пролазкия), пресечена местност, която е била изключително трудна в тези зимни условия. Въпреки студа, въпреки невъзможните условия, градът е освободен с много жертви и от страна руските воини освободители, и от страна на жителите на града. „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан 15:13).

И днес, когато си спомняме за това събитие, начертано с руска и българска кръв, се налага да се помолим на Господ Бог за всички ония, които ратуваха и положиха живота си. С това ние ще отдадем на всички тия радетели за нашата свобода своята дан на признателност и ще изпълним към тях своя християнски и човешки дълг.

Панихидата отслужи архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов в съслужение с протойерей Димитър Байков, йерей Бисер Христов и йерей Анатоли Тодоров.

Официални гости бяха г-н Валентин Солодкин – аташе на Генералното консулство на Русия в гр. Русе, кметът на Община Търговище д-р Красимир Мирев, председателят на Общинския съвет инж. Николай Даскалов, зам.-кметовете Димитрина Петкова и Стоян Станчев, директорът на ОД на МВР комисар Станимир Парашкевов, областният управител Митко Стайков, зам.-областните управители Елка Станчева и Николай Дяков, депутатите Лили Боянова и Румен Такоров.

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Освобождението на ТърговищеОсвобождението на ТърговищеОсвобождението на ТърговищеОсвобождението на ТърговищеОсвобождението на ТърговищеОсвобождението на ТърговищеОсвобождението на Търговище
« предишна новинаследваща новина »