ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Игуменът на Зографския манастир „Св. Георги” посети Сливен

01 февруари 2011 12:52, Вълкан Янев
Схиархимандрит Амвросий в Сливен

На 30 януари светата Православна църква чества празника Свети Три светители – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

По този повод Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отслужи св. Литургия в катедралния храм ”Св. Димитър” в съслужение с Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий - игумен на Зографския манастир „Св. Георги”, архимандрит Калист - протосингел на митрополията, и храмовото свещенство. Молитвено участие в службата взе и йеромонах Сергий, брат на Зографския манастир. Православните християни останаха приятно изненадани от присъствието на високите гости и чинно се наредиха да получат благословение от атонските монаси.

Митрополит Йоаникий в словото си благодари на архимандрит Амвросий за посещението му в престолния град, както и за това, че с тяхна благословия и финансова подкрепа в Сливенска епархия се изгражда нов храм, посветен на св. Пимен Зографски, както и манастир, посветен на светите 26 Зографски мъченици.

Въцърковените православни християни знаят, че всеки един от великите свети отци Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст има свой отделен празник, а празникът Свети Три светители е установен от светата Църква по опреден повод, за да се засвидетелства, че тези великани на светостта, благовестието и богословието са равни по дарования, заслуги и святост.

За техните големи заслуги по време на противоеретическите борби, векове след това, православната вселенска общност продължавала да ги почита и да се прекланя заради техните заслуги. Стигнало се дотам, че през ХІ век в Цариград се получило разделение между християните кой от тях е по велик. Това не се понравило и на самите светители, които във видение подсказали Църквата да определи един календарен ден в годината за общо честване, за да се утвърди истината за тяхното еднакво достойнство пред Бога. За такъв ден през 1076 г. бил обявен 30 януари, в който ден и до днес се почита паметта на: „Трите най-велики светила на трислънчевото Божество, просветили вселената с лъчите на божествените догмати, медоточните реки на премъдростта, напоило цялата твар с водите на богознанието; Василий Велики, Григорий Богослов и славния Йоан със златословесния език, всички да ги почетем. Защото те винаги за нас се молят на Пресветата Троица” (Тропар на празника).

 

 

Снимки

Схиархимандрит Амвросий в СливенСхиархимандрит Амвросий в СливенСхиархимандрит Амвросий в СливенСхиархимандрит Амвросий в СливенСхиархимандрит Амвросий в СливенСхиархимандрит Амвросий в СливенСхиархимандрит Амвросий в СливенСхиархимандрит Амвросий в Сливен
« предишна новинаследваща новина »