ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден в гр. Видин

01 февруари 2011 14:41, Видинска митрополия
Трифоновден в гр. Видин

На 1 февруари Църквата празнува паметта на св. Трифон. Според стародавната традиция този светец тържествено се почита и от лозарите, които го имат за свой небесен закрилник, покровител и молитвеник пред Бога за трудовете им.

По покана на собствениците на винарна „Рупци” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий, духовници от епархията и гости посетиха лозовите насаждения на винарната, намиращи се в пределите на с. Рупци.

С тържествен водосвет и благословение Негово Високопреосвещенство се помоли, щото Бог да благослови и наспори насажденията, които да бъдат предпазвани с Божия помощ от всяко вредоносно нападение.

По стара традиция, след молитвеното последование лозята символично бяха зарязани от митрополит Дометиан, епископ Сионий и от собствениците на винарна „Рупци, както и от много други високопоставени гости и приятели.

Поздравление произнесе митрополит Дометиан, който изтъкна благодатните сили, които Бог дава на онези, които обработват земята и изпълняват първата заповед, дадена от Бог на Адам.

Фолклорен поздрав и приятни емоции поднесоха танцьорите от ансамбъл „Дунав”.

След тържествената церемония по зарязването на лозята всички гости отидоха във винарна „Рупци”, където митрополит Дометиан благослови още веднъж събралото се множество с тържественото пеене на „Многая лета”, а Величкият епископ Сионий направи водоосвещение.

Последва празнична почерпка, която бе дадена от домакините на винарна „Рупци”.

Тържеството по отпразнуването на Трифоновден бе уважено от областния управител на Видин, г-н Пламен Стефанов, много общински, обществени, културни и бизнес личности.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Трифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »