ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Сретение Господне в затвора в Ловеч

02 февруари 2011 19:15, Ловчанска митрополия
В параклиса на затвора

В началото на януари в Ловешкия затвор започна религиозно-просветен курс с петнайсет лишени от свобода, изтърпяващи присъди от няколко месеца до двадесет години. Целта на курса беше да се покажат и обяснят основните правила на живеене, така както ги проповядва нашата Православна църква. Курсът включваше тридесет и две теми, които засягат различните аспекти на вярата - изповеданието, нравоучението, богослужението, спасението.

Човекът е създаден свободен и сам определя как да живее и с какво да се съобразява. Често обаче изборът ни води към места, за които никога преди не сме предполагали, че ще се превърнат в част от съдбата ни. Попадането в затвора е едно такова място и мнозина се учудват как са стигнали до най-долното стъпало на социален живот - обществото от хора с отнета свобода. Затворени и пазени грижливо, като някакви опасни за останалите създания полухора, защото чувството за пълноценност зад стените не съществува. На личността е отнета най-основната съставляваща я част - свободата на избора.

Точно тук Църквата показва алтернатива, нов живот, дори святост, нов път и нова надежда. Естествено не всички лишени от свобода възприемат църковността като модел, който могат да последват, но има и такива, колкото и малко да са те, които заобикват благовестието и постепенно, неусетно у тях зрее семето на срещата със Спасителя.

На Сретение Господне този курс приключи успешно за осем човешки същества, наречени временно не "хора", а "лишени от свобода". Доколко са се повлияли те от казаните думи, от разговорите и споровете, това знаят само те.

В следобедните часове на втори февруари осем човека стояха в малкия параклис, представляващ просто една преустроена килия на Ловешкия затвор, и се усмихваха на думите на "отчето", когато той им обясняваше, че Сретение Господне може би се случва с тях сега.

 

 

« предишна новинаследваща новина »