ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в "Св. Три светители" в гр. Шумен

02 февруари 2011 20:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в "Св. Три светители" в гр. Шумен

Камбаните на православния храм "Св. Три светители" в гр. Шумен бият тържествено...

На 30 януари - деня, в който се отбелязва паметта на св. Три светители, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи Божествена света литургия в храма, носещ името на тримата светители - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, в съслужение със своя викарий, Главиницки епископ Йоан.

В богослужението в съслужение бяха още 10 свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и гост от Старозагорска епархия, завършилият вече студент по богословие от ШУ "Епископ Константин Преславски", отец Цанко от гр. Казанлък.

В края на богослужението митрополитът говори за живота, делото и прославата на светите Трима светители и преподаде своето архиерейско благословение за здраве и успехи на всички присъстващи с домовете и чедата им. Той припомни на богомолците, че разколът е грях против единството на Църквата Христова и че не е редно и канонично християните да се кръщават и венчават при такъв "свещеник", който не е проявил послушание спрямо епархийския си архиерей и още по-лошо - фалшифицирал е кръщелни и венчални документи със стария печат на храма, в който е служил въпросният свещеник от гр. Варна. Владиката го призова да се покае и върне в единството на митрополията и БПЦ-БП.

Молитвено участие взеха проф. Тотю Тотев , доц. Ивайло Петров и доц. Сава Сивриев от ШУ "Еп. К. Преславски".

Празничният обяд за официалните гости беше подготвен и организиран от църковното настоятелство и дарители, а традиционният осветен корбан бе раздаден на християните като благословение за празника.

На 30 януари двама от свещениците в Шуменска духовна околия имаха и по още един празник, отбелязаха годишнини от ръкоположението си за свещеници: прот. Андрей Стефанов от гр. Нови пазар - 14 благословени години служение пред св. Престол; свещ. Васил Василев от шуменския храм "Св. Три светители" - 7 години в служба на Бога и хората!

МОЛИТВЕНОТО ПОКРОВИТЕЛСТВО НА СВ. ТРИ СВЕТИТЕЛИ ДА БЪДЕ С ВСИЧКИ НАС!

 

Текст: свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Храмов празник в "Св. Три светители" в гр. ШуменХрамов празник в "Св. Три светители" в гр. ШуменХрамов празник в "Св. Три светители" в гр. Шумен
« предишна новинаследваща новина »