ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сретение Господне в Попово

03 февруари 2011 11:28, Русенска митрополия
Посрещането на архиерея

На 2 февруари, Сретение Господне, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Богородица” в гр. Попово. В празничното богослужение участваха също архим. Серафим, архим. Емилиан, прот. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия, и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от последованията на утренята и св. Литургия изпълниха служителите на Русенската св. митрополия Милен Бакалов и Станимир Велчев.

Проповед за Богородичния празник произнесе Ангел Младенов, секретар при св. митрополия.

Пребогата беше духовната радост за православните християни през този ден. Архим. Серафим подари за поповския храм „Св. Богородица” частица от мощите на св. Йоан Златоуст вградени в икона, на която е изографисан светецът. Тези св. мощи ще останат като безценен дар за всички пристъпващи към тях с вяра.

В своето слово към православните християни митрополит Неофит благодари на Негово Високопреподобие за направеното дарение за храма. Той благодари за усилията на община Попово при съхраняването, реставрацията и строежа на православни храмове.

От името на председателя на църковното настоятелство на поповския храм и на всички вярващи архим. Серафим подари на митрополит Неофит копие от иконата на св. Богородица "Умиление”, пред която се е молил св. Серафим Саровски.

В 12,00 ч. в Художествената галерия на града бе представена книгата на Пламен Събев, озаглавена „Християнските храмове в Поповска духовна околия. Църковно-възпоменателен албум”, (изд. Фабер, В. Търново, 2011). Авторът е директор на поповския исторически музей. Редактор на книгата е г-н Милен Бакалов, отговорник на Културно-просветния и поклоннически отдел при Русенската св. митрополия. На представянето на книгата присъстваха кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов, много духовници и граждани.

Авторът представи идеята за написването на книгата: „Строежът на храмовете, грижата за тяхното благолепие и по-късно превръщането им в едни истински средища за национално осъзнаване, за търсене на вярата и близостта с Бога винаги е концентрирало усилията на много хора. По някакъв начин в годините имената им са се забравили. Направяйки тази книга, която е първата част, ще има и втора, ние ще запазим поне спомена за тези хора и това ще е една малка благодарност към това, което е сторено”.

Похвална е дейността на община Попово и нейния кмет „да няма селище без християнски храм”. Тази книга е „част от тази поредица за грижа към духовното и нашата религия, която ни е съхранявала и запазвала”. Във втората част на книгата, която предстои да се издаде, ще бъдат представени свещенослужителите, зографите, ктиторите и строителите на храмове. Авторът изказа специални благодарности на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет на Република България за финансовата подкрепа при нейното издаване.

Г-н Събев представи част от иконописното богатство, което е събрано, съхранено, реставрирано и за което се грижат, защото то е „част от нашата история”.

В своето обръщение към присъстващите митрополит Неофит обясни защо иконата не е идол и за това колко са неоснователни твърденията на представителите на иконоборската ерес, осъдена още през осми век на Седмия вселенски събор (787 г.) в гр. Никея (Мала Азия). Почитането на иконите не е нарушение на втората Божия заповед, защото ние не се покланяме на материалите, от които тя е направена (дърво, бои), а на техния първообраз. Той благодари на кмета д-р Веселинов за особеното старание при съхраняването на храмовете в Поповска духовна околия.

След това духовниците посетиха най-стария храм в гр. Попово „Св. архангел Михаил”, построен през 1863 година. През комунистическия режим е бил превърнат в иконна галерия, а през 2000 г. е възстановен като действащ храм.

Благодарим на Преблагия Бог за това, че в деня на Сретение Господне ние имахме възможност да се срещнем с духовното богатство на Поповска духовна околия, което е скъп дар от нашите предци.

Животът е твърде кратък и драгоценен, за да го прекараме вън от църковните двори. Пожелаваме на всички, които са встрани от Църквата да пристъпят нейния праг и се срещнат с Господ Иисус Христос в благодатния живот чрез св. тайнства.

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Посрещането на архиереяМитрополит НеофитСв. ЛитургияСв. ЛитургияПоклонение пред св. мощиПричастяване на вярващитеИкона с мощи на св. Йоан ЗлатоустДуховнициПредставяне на книгатаМитрополит Неофит с автораАвторът и редакторът на книгатаХрам "Св. архангел Михаил" , ПоповоХрам "Св. архангел Михаил" , ПоповоНовата книга

Аудио

Слово на митрополит Неофит

Слово на митрополит Неофит при представяне на книгата

« предишна новинаследваща новина »