ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин

10 февруари 2011 19:33, Видинска митрополия
 Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин

На 10 февруари - в деня на започването на работата на Учредителното събрание във Велико Търново (10 февруари – 16 април 1879 г.) - във Видин се проведе среща на духовници от Видинска света митрополия със създадения през 2010 г. Детски младежки парламент на Видин.

Срещата с мото „Съединението прави силата” бе по инициатива на Видинска света митрополия и се проведе в Актовата зала на СОУ „Цар Симеон Велики”, гр. Видин.

След прозвучаването на химна на Република България, химна на Видин и прочитането на молитвата "Отче наш", срещата бе открита от архимандрит Поликарп. Присъстваха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, г-жа Елка Георгиева, зам.- областен управител на Видин, г-жа Силвия Ставрева, отговорна за Детския младежки парламент на Видин за Община Видин, архимандрит Евтимий, йеромонах Самуил, йеромонах Исаак, йеромонах Максим, гости, представители на детския парламент, както и представители на видинските медии.

Във връзка с отбелязването на този велик ден в българската история и най-вече на председателя на Учредителното събрание и на Първото Велико народно събрание - Антим Първи, се проведе първата опознавателна приятелска среща между духовници и младежи.

Архимандрит Поликарп в кратко приветствие изложи историческите събития, които спомняме в този ден, и подчертавайки значимата роля в тях на великия църковник и общественик Антим Първи, призова младите да разчитат на Църквата, както и тя разчита на тях и ръка за ръка да вървят в единомислие, спазвайки заветния идеал: „Съединението прави силата”, за полза на народа, града и Родината.

Епископ Сионий благослови присъстващите и с пастирска любов ги насърчи да вярват в Бога и да пазят в сърцата си истините на вярата, защото само и единствено чрез вярата си в Господ Иисус Христос ще напредват в постигане на своите човешки, духовни и социални идеали.

Г-жа Георгиева призова събранието да се гордее с Антим Първи, велик отец на България, и да помни думите му след молитвата при приемането на Търновската конституция: „От народа за народа”. Тя благодари на Видинска митрополия за организацията на това събитие и пожела да има все повече такива инициативи, които са полезни за младите.

След приятен и ползотворен диалог, поздрав и благодарност към Видинска света митрополия бе отправен и от Детския младежки парламент на Видин, членовете на който дадоха съгласието си за взаимно сътрудничество и подпомагане в различни духовни и социални инициативи, чрез които да се сближават с Църквата и да черпят от нейната двухилядолетна мъдрост.

От името на организаторите архимандрит Поликарп благодари на присъстващите и пожела провелата се среща да не бъде първа и последна, а да е начало и нова страница в отношението Църква – младеж.

Всички участници си направиха обща снимка, която да остане в историята като свидетелство за грижата на Църквата за подрастващото поколение на България.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

 Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин Среща на духовенството на Видин с Детския младежки парламент на Видин
« предишна новинаследваща новина »