ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба „Основите на българския парламентаризъм" във Видин

10 февруари 2011 19:42, Видинска митрополия
„Основите на българския парламентаризъм"

На 10 февруари в изложбената зала на МОЛ-Видин се състоя откриването на гостуващата документална изложба „Основите на българския парламентаризъм”, организирана от Народното събрание, Държавна агенция „Архиви” и Централния държавен архив, гостуваща във Видин по покана на Регионална дирекция „Архиви” – Монтана, отдел „Териториален архив” – Видин.

Гостуването на изложбата е във връзка с 10 февруари 1879 г., когато започва работата си Учредителното събрание в Търново - Първото народно събрание на младата българска държава, каза директорът на Териториалния архив на Видин.

Изложбата бе открита от г-н Румен Видов, кмет на Община Видин, който произнесе кратко слово, в което подчерта значението на изложбата за Видин и неговите граждани.

Приветствено слово произнесе г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, както и архимандрит Поликарп, духовен надзорник на Видинска духовна околия, който благодари на организаторите на изложбата и изтъкна, че паметната дата 10 февруари 1879 г. трябва да бъде пазена от българския народ, защото тя му дава свобода, демократичен дух и е образ пред света за истинска традиция в парламентаризма.

Архимандрит Поликарп пожела на присъстващите да помнят думите на Антим Първи: „От народа за народа”, отправени по адрес на приетата българска Търновска конституция на Учредителното събрание на 16 април 1879 г. и да присъединят към нея думите, украсяващи българския герб: „Съединението прави силата” и да вървят напред, пазейки и обичайки България.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"„Основите на българския парламентаризъм"
« предишна новинаследваща новина »