ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

140 години храм „Св. Харалампий” в с. Варненци, Русенска епархия

11 февруари 2011 12:24, Русенска митрополия
140 години храм "Св. Харалампий", с. Варненци

На 10 февруари, Св. Харалампий, едноименният храм в с. Варненци, Тутраканска духовна околия, навърши 140 години от построяването си. Той е единственият посветен на Христовия свещеномъченик храм на територията на Русенска епархия.

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с Месемврийския епископ Яков и Тивериополския епископ Тихон, председател на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София, отслужи Божествена св. Литургия по повод храмовия празник и годишнината от построяването на храма. Голямо множество свещеници взеха участие в празничното богослужение: архим. Емилиан, ставр. ик. Илия Тонков, архиерейски наместник на Тутраканска духовна околия, ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, ставр. ик. Минко Казаков, ставр. ик. Петър Койчев, ставр. ик. Евгений Дечев, прот. Михаил Михайлов, председател на храма, свещ. Стоян от Пловдив, свещ. Кольо Димитров, свещ. Валентин Добрев, свещ. Деян Ангелов, свещ. Димитър Димитров, свещ. Йордан Куцаров и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия изпълниха архим. Серафим, Ангел Младенов и други богослови.

Проповед за празника прочете Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

След заамвонната молитва от св. Литургия митрополит Неофит освети приношенията от мед, които по традиция се освещават в деня на св. Харалампий. Освен на пчелари, светецът е покровител и на градинари и овощари.

Митрополит Неофит произнесе поздравително слово. След това Ангел Младенов прочете историческа справка за храм „Св. Харалампий” в с. Варненци, изготвена от Милен Бакалов, отговорник на Културно-просветния и поклоннически отдел при Русенска митрополия.

Кметът на с. Варненци г-н Георги Василев се обърна с благодарствено слово към всички присъстващи, в което каза: „Всеки от нас иска да бъде здрав физически, но ако не е здрав духовно, той е развалина. Благодаря на всички свещенослужители, че се грижите за духовното здраве на населението. Вярата в Бога е тази, която ни е крепила в тежките години от съществуването на нашата държава. Първо сме си извоювали църковната свобода и независимост, голяма мъдрост са проявили нашите деди, и след това сме постигнали националната свобода. Три неща трябва да направи човек в този живот: да се труди, да се бори за мир и да слави името на Бога. Населението на с. Варненци е богобоязливо, христолюбиво и трудолюбиво. В дълг сме обаче и лично аз считам себе си за грешен в това отношение, че рядко посещаваме Божия храм. Когато човек дойде тук, той изпитва смирение и благоговение. Всички онези грешни мисли, които ни спохождат в нашето ежедневие, ние ги отхвърляме, прекрачвайки прага на Божия храм. Там, където светската и духовната власт вървят ръка за ръка, нещата в населеното място вървят благополучно”. Кметът изказа благодарност на о. Михаил за това, че той лично е извършил вътрешна реставрация на храма. Г-н Василев завърши словото си със следната молитва: „Отче наш, дай ум и разум и влей добро в сърцата на властващите. Дай ум и разум и влей добро в сърцата на всички нас, за да го бъде нашето село Варненци, за да я бъде нашата Татковина България. Амин!"

Епископ Тихон прочете Призива на Св. Синод към православните християни в България във връзка с преброяването на населението и жилищния фонд.

В празника на селото взе участие също и кметът на Тутракан г-н Георги Георгиев.

По време на празничната агапа беше прочетено стихотворение, посветено на св. свещеномъченик Харалампий, написано от ставр. ик. Евгений Дечев.

Благодарим на Всемилостивия Бог и св. Харалампий за този ден, преизпълнен с духовно съдържание и жива християнска поука, от които днес така много се нуждае нашето общество!

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

140 години храм "Св. Харалампий", с. Варненци140 години храм "Св. Харалампий", с. ВарненциАрхиереитеТивериополски епископ ТихонМитрополит НеофитОсвещаване на медАрхиереитеАрхиереите140 години храм "Св. Харалампий", с. ВарненциКметовете на с. Варненци и ТутраканЧетене на Призива на Св. СинодВодосветВодосветДуховници

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

Слово на Георги Василев, кмет на с. Варненци

« предишна новинаследваща новина »