ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция в храм "Св. Възнесение", гр. Шумен

11 февруари 2011 12:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейското наместничество в гр. Шумен

На 9 февруари 2011 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил се проведе свещеническа конференция в храм "Св. Възнесение", гр. Шумен, където се помещава и Архиерейското наместничество на духовната околия.

Домакин на конференцията беше ст. иконом Димитър Николов, архиерейски наместник. В събитието участваха свещеници от Търговищка и от Шуменска духовна околия. Св. Божествена литургия отслужи Главиницкият епископ Йоан, викарий на митрополит Кирил, в съслужение с осем свещеници от двете духовни околии. Останалите духовници взеха молитвено участие и като пяха на певницата.

Проповед на тема „Неделя на Митаря и Фарисея” изнесе прот. Андрей Стефанов от гр. Нови пазар, храм "Св. Параскева - Петка". Беседа на тема "Символът на вярата – първи член" изнесе свещ. Васил Василев от шуменския храм "Св. Три светители".

От епископ Йоан бяха разгледани и разяснени въпроси от богослужебния и църковно- дисциплинарния живот на свещенослужителите. Прочетено и разяснено беше Окръжно послание на Варненска и Великопреславска митрополия №016/18.01.2011 г., на основание чл.95 т. 4 от Устава на БПЦ - БП и Синодално окръжно №55/17.01.2006 г.

Напомнено беше, че всички свещенослужители стриктно трябва да изпълняват разпоредбите на Глава 11 , Раздел 2 от Устава на БПЦ - БП.

На 09.02.2011 г. се навършиха 171 г. от рождението на приснопаметния Варненски и Преславски митрополит Симеон. По този повод свещенството от двете богохраними духовни околии почете паметта на митрополит Симеон. Изнесен беше доклад за живота и архипастирското му служение от свещ. Васил Василев.

Нека от все сърце се помолим на Великия и Всемилостив Бог да упокои душата на приснопаметния ни архиерей в селенията на праведниците, където няма скръб и въздишка, а вечен и блажен живот.

Конференцията завърши с молитва в братско единомислие и любов.

Сърдечно благодарим на епархийския ни архиерей митрополит Кирил за грижите му за повереното му от Бога и светата ни Църква духовно лозе (паство).

На многая и благая лета, Владико!

Текст: свещеник Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »