ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновски празник в с. Капитановци

13 февруари 2011 15:43, Видинска митрополия
Трифоновски празник в с. Капитановци

На 12 февруари във видинското с. Капитановци по инициатива на местното читалище „Самообразование - 1927” се проведе празник по повод деня на св. Трифон. Трифоновденското тържествено се отбелязва в селото по стар стил и е ден обкичен с особена радост и веселие. Пред сградата на читалището бе отслужен празничен водосвет от архимандрит Поликарп, духовен надзорник на Видинска духовна околия и йеромонах Максим.

Гости на тържеството бяха г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин, както и много гости и приятели от Видин и околията.

По покана на Община Видин гости за празника на селото бяха представители на Професионален фолклорен ансамбъл „Мария Лътърецу-Търгу Жиу” от съседна Румъния. След водосвета с празнично хороводно шествие, под звуците на Общинския духов оркестър, празнуващите преминаха през площада на селото и спряха до един от домовете. Тук след кратко молитвословие за благословение на лозовите насаждения бе направено традиционното зарязване, което бе извършено по стар местен обичай. Зарязването бе направено от архимандрит Поликарп, Елка Георгиева и Борислав Ванков с особени пожелания за здраве, радост, изобилни и сочни плодове, както и много любов, която за сгрява сърцата и душите ни.

Празничното мероприятие продължи с прекрасен концерт в салона на читалището, където приятелите на селото от Румъния зарадваха местното население с музика и народни песни. И както си е по традиция, вечерта завърши с богата почерпка, която бе приготвена щедро от местното население.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: монахиня Теодора

 

 

Снимки

Трифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. КапитановциТрифоновски празник в с. Капитановци
« предишна новинаследваща новина »