ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя"

13 февруари 2011 17:38, Софийска митрополия
Последната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополит

В неделния ден на 13 февруари, когато Църквата слага началото на подготовката за предстоящия Велик пост с Неделята на Митаря и Фарисея, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе оглавена от Техни Преосвещенства - Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Браницки еп. Григорий, доскоро втори викарий на Софийския митрополит, а понастоящем избран от Св. Синод за игумен на Троянската св. обител (официалното въдворяване на еп. Григорий за игумен на Троянския манастир ще бъде на 20 февруари).

В съслужение с епископите бяха множество предстоятели и свещенослужители на Софийска епархия и цялото храмово духовенство. Преизпълнилите храма богомолци бяха в молитвена тишина и в очакване да чуят духовно наставление за настъпващия Велик пост, както и да получат за последен път благословение от Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополит.

По време на св. Литургия бяха постригани за четци и певци на св. Църква двамата братя Атанас и Манол Тончеви (на 14 и 12 г.) от гр. Банкя, които ще помагат в богослужението и енорийската работа на протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храм „Св. Кирик и Юлита” в курортното градче. На новите иподякони на св. Църква, които от няколко години посещават неделно училище (първо това в Руската църква, а сега в храма на Банкя), пожелаваме усърдие и ревност при изпълнение на своето служение.

По време на свещеническото причащение пламенно и вдъхновено слово за Неделята на Митаря и Фарисея произнесе викарият - Знеполски еп. Йоан.

В края на литургията еп. Йоан се обърна към Браницкия еп. Григорий и му благодари от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, от свое име и от името на всечестния клир на Софийска епархия за духовното и административно служение в епархията.

Много емоционално и братски искрено бе обръщението на еп. Йоан към еп. Григорий, който повече от три години участва редом с него и споделя трудностите при решаване проблемите на епархията. Той му благодари за неговата отзивчивост, братско съгласие и духовно подпомагане в трудните моменти и го увери, че с радост ще бъде приеман и занапред за общо служение.

Накрая архиереят му благопожела здраве, бодрост и крепост, упование в Божия промисъл и искрена молитва за всички нас пред чудотворния образ на Божията майка в Троянската обител.

На свой ред новоизбраният игумен на Троянския манастир благодари на Негово Светейшество за мъдрото ръководство и наставление през годините на общо служение и на еп. Йоан за помощта, братската подкрепа и насърчение през тези години. Той поздрави от името на Негово Светейшество, от свое име и от името на църковното изпълнение на епархията Знеполския еп. Йоан с днешния негов личен празник- рождения му ден, като му пожела духовни и телесни сили, за да може все така усърдно да служи на св. Църква там, където Бог го е призовал.

Букети, цветя и поздравления получиха двамата епископи от ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала, и от множество предстоятели на столични храмове. Благодарейки, еп. Йоан отбеляза, че в днешния ден и друг свещенослужител отбелязва своя рожден ден - протойерей Василий Топузлиев от Банкя, на когото пожела здраве и духовни успехи.

С гръмко многолетствие, произнесено от тримата дякони, завърши празничното богослужение, след което Знеполският епископ дълго време раздаваше нафора и бе поздравяван от множеството християни.

На многая и благая лета, владико Йоане!

На добър час, владико Григорие!

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Последната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПоследната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарийИподяконитеВеликият входВеликият вход Великият вход  Последната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПоследната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"ИподяконитеПоследната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПоследната св. Литургия на Браницкия еп. ГригорийЗнеполският еп. ЙоанОсвещаване на нафората На молитваЗнеполският еп. Йоан проповядваЗнеполският еп. Йоан проповядва  Знеполският еп. ЙоанПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Последната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПоследната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПоследната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПоследната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитОтец Мина поздравява епископитеПоследната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"ДяконитеПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Последната св. Литургия на Браницкия еп. Григорий като викарий на Софийския митрополитПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Ик. Василий Сарян и протойерей Василий ТопузлиевПоследната св. Литургия на Браницки еп. Григорий като викарий на Софийския митрополит Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Двамата епископиДвамата епископи Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »