ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на Митаря и Фарисея в Копривецкия манастир „Св. Петка”

13 февруари 2011 22:32, Русенска митрополия
Неделя на Митаря и Фарисея

На 13 февруари, Неделя на Митаря и Фарисея, архим. Емилиан, игумен на Басарбовския скален манастир, в съслужение с йером. Атанасий, свещ. Серафим Атанасов и протодякон Кирил Синев отслужиха Божествена св. Литургия в девическия манастир „Св. Петка” в с. Копривец.

Песнопенията от утренята и св. Литургия бяха изпълнени велегласно от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, Ангел Младенов и Милен Бакалов. Голяма радост и чест за служещите духовници беше да чуят песнопенията в изпълнение на вещия в църковната музика Русенски митрополит, записал вече два компактдиска с такава музика.

Архим. Емилиан причасти с Тялото и Кръвта Христови за прошка на греховете и за вечен живот монахиня Фотиния, която днес чества своя имен ден. За нейно здраве всички изпяхме многолетствие, за да я укрепява Всеблагият Бог в нелекия път на монашеството, по който тя пое преди половин година.

След отпуста на св. Литургия архиереят поздрави сестра Фотиния по случай нейния имен ден. Той допълни: „Много е важно да изберем в нашия живот примера на митаря, който смирено се молил и си отишъл опростен и благословен от Бога, а гордостта на фарисея го изолирала от Божията милост”.

След богослужението архим. Емилиан запозна духовниците по-обстойно с предвидената реконструкция, пристройка и надстройка на светата обител, за което е кандидатствано по европейски проект.

Скромната обител, посветена на преподобната наша майка св. Параскева-Петка Българска, се намира в северната част на с. Копривец. Ежедневно тя е с отворени врати за честните поклонници.

От днешната Неделя на Митаря и Фарисея започва използването на богослужебната книга Триод (Постен триод), което продължава до Велика събота.

Покайното поведение в храма на митаря от днес прочетеното свето евангелие (Лука 18:10-14) е пример за всеки един от нас. Дивно е казал св. пророк и цар Давид: „Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш” (Пс. 50: 19). Нека ни бъдат за верен ориентир в живота думите на св. евангелист Лука: „Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат” (Лука 18:14).

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяНеделя на Митаря и ФарисеяПричастяване на вярващитеНеделя на Митаря и ФарисеяНеделя на Митаря и ФарисеяДуховнициРаздаване на нафора (антидор)Неделя на Митаря и ФарисеяКопривецки манастир "Св. Петка"Копривецки манастир "Св. Петка"ДуховнициУточняване на реконструкцията на манастираПредстоящата реконструкция

Аудио

Пожелания към вярващите

« предишна новинаследваща новина »