ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден в Ново село

14 февруари 2011 19:12, Видинска митрополия
Трифоновден в Ново село

На 14 февруари в различни краища на България се празнува по стар стил паметта на св. Трифон, който се е прославил и е спечелил името си на закрилник и молитвен покровител на лозарите и лозовите масиви.

По традиция в дунавското Ново село, Видинска област, се състоя празничен събор, посветен на Трифоновден, за благодатно изпросване на Божията помощ за всички, които се занимават с обработване на лозови насаждения и за тези, които пият от гроздовия сок и се радва сърцето им.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и по покана на кмета на община Ново село инж. Георги Стоенелов, тържествен водосвет, благословение и блага дума към благочестивото население отправи Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий. В съслужение участваха йеромонах Самуил, йеромонах Максим и енорийският свещеник на Ново село о. Мариян.

На тържествата по отбелязването на Трифоновден гости на община Ново село бяха народните представители г-жа Любомила Станиславова и г-н Владимир Тошев, областният управител на гр. Видин г-н Пламен Стефанов, кметът на Видин инж. Румен Видов, както и много кметове от съседни общини и наместничества, представители на бизнеса и на различни обществени и неправителствени организации.

След празничния водосвет и благословение лозята бяха символично зарязани от високите гости на общината.

С музика и радостни лица всички се отправиха и посетиха избата на селото, където домакините бяха подготвили почерпка за своите гости.

Празникът продължи с обяд в сградата на Община Ново село, където домакините се погрижиха за доброто настроение и паметни мигове за гостите и жители на селото.

Г-н Стоенелов, кмет на община Ново село, поздрави присъстващите и им пожела св. Трифон да им помага и както винаги си пожелаваме на този ден: „Лозята да дадат плод в изобилие, а бъчвите да преливат през праговете на домовете”.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Валя Митова, вестник "НИЕ"

 

 

Снимки

Трифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново селоТрифоновден в Ново село
« предишна новинаследваща новина »