ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стари традиции в ново време

14 февруари 2011 20:33, Видинска митрополия
Стари традиции в ново време

На 14 февруари по стар стил в с. Сумер, община Монтана, по стародавна традиция се чества паметта на св. мчк Трифон.

С благословението на Видинския митрополит Дометиан, в тържествуващото село бе изпратен архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит, за да отслужи молебен в енорийския храм "Св. преп. Параскева-Петка Българска".

В молитвеното тържество взеха участие и свещеници от Берковска духовна околия.

След молебена бе осветена специална керамична икона на храмовата светица и вградена в свода над храмовите врата.

Иконата е дарение от известен столичен строителен предприемач - инж. Калин Балкански, който е роден в с. Сумер.

Високопреподобният протосингел в приветственото си слово насочи вниманието на благочестивите християни към мъченическия подвиг на св. Трифон и благочестивия живот на св. Петка. Също така изтъкна значението на храма в живота на християните и необходимостта с ревност да се грижат за благолепието на Божия дом, а по този начин и за благолепието на храма на Св. Дух – човешката душа.

Като преподаде на християните отеческия благослов на епархийския митрополит, архимандрит Антим поднесе благодарност към дарителите и благодетелите на храма.

В съчетание с празника бе извършено традиционното благославяне на лозовите насаждения и освещаване на новоизграден пешеходен мост над местната река.

Празникът бе уважен от инж. Злати Живков, кмет на община Монтана.

С усилията на кмета на града се възстановява не само инфраструктурата на общината, но се строи и великолепен катедрален храм в гр. Монтана, посветен на Светия Дух.

Текст и снимки: архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит

 

 

Снимки

Стари традиции в ново времеСтари традиции в ново времеСтари традиции в ново времеСтари традиции в ново времеСтари традиции в ново време
« предишна новинаследваща новина »