ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празници във Велики Преслав

16 февруари 2011 14:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празници във Велики Преслав

14 февруари във Велики Преслав е троен празник. Според църковния календар е Успение на св. Кирил Славянобългарски. По този повод тържествената света Литургия в храм „Св. апостоли Петър и Павел” бе отслужена от викария на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил – Главиницки епископ Йоан. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие председателят на храма йерей Николай Николов, архиерейският наместник на гр. Търговище ставрофорен иконом Славчо Проданов, свещеноиконом Неделчо Чанков, йеромонах Климент.

В проповедта си епископ Йоан припомни житието на св. Константин-Кирил Философ.

14 февруари се отбелязва и като Ден на археолога. По този повод в древната столица на България са си дали среща археолозите от Шумен и Преслав. Студено е, но отдалече може да се види малката групичка, която обикаля разкопките на величествения някога град и гледайки към миналото, прави планове за бъдещето.

На площада, за да отпразнуват Деня на лозаря, пък са кметът на Община Преслав г-н Димитър Бодуров, председателят на Общината, гости. Фолклорният ансамбъл "Мизия" от гр. Търговище вече извива кръшни хора и радва събралите се с българска народна музика. Наградени са най-добрите частни производители на вино от прокуриста на „Винекс Преслав”. Гости и домакини се отправят към лозята, където Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан отслужи водосвет, предаде благословението и поздравите от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, поръси лозята за берекет и всички заедно извършиха зарязването на лозниците.

Текст и снимки: Валентина Проданова

 

 

Снимки

Празници във Велики ПреславПразници във Велики ПреславПразници във Велики ПреславПразници във Велики ПреславПразници във Велики ПреславПразници във Велики ПреславПразници във Велики ПреславЗарязване на лозитеЗарязване на лозитеЗарязване на лозитеЗарязване на лозите
« предишна новинаследваща новина »