ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

120 години от избора на Видински митрополит Кирил

17 февруари 2011 12:43, Видинска митрополия
120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит

На 17 февруари се навършват 120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит.

Изборът е проведен на 17 февруари 1891 г., когато Кирил е избран от епархийските избиратели, а на 24 март с. г. е канонически утвърден от Светия Синод за Видински митрополит.

По този повод на 17 февруари в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, бе отслужена заупокойна света Литургия от архимандрит Поликарп, председател на храма, в съслужение с йеромонах Самуил и с молитвеното участие на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и на Величкия епископ Сионий, викарий на митрополита.

След светата Литургия митрополит Дометиан се обърна към вярващите християни, като им припомни живота, служението и духовните трудове на блаженопочиналия Видинския митрополит Кирил и с дълбоко преклонение и духовна радост отслужи панихида в негова памет.

На гроба на митрополит Кирил, който се намира на южната страна на храма, в двора на катедралния храм, бе отслужена и заупокойна молитва за упокоение на великия българин дядо Кирил.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит120 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит
« предишна новинаследваща новина »