ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православният информационен център на Неврокопска св. митрополия - на две години

18 февруари 2011 17:40, Неврокопска митрополия
Православен информационен център на две години

На 16 февруари Православният информационен център на Неврокопска св. митрополия отбеляза своя втори рожден ден. Събитието събра десетки благоевградчани, приятели и гости на центъра. Празникът започна с водосвет, отслужен от архимандрит Серафим (Динков), игумен на Роженската света обител, и свещеници, част от екипа на центъра: протойерей Спас Веселински от църквата „Рождество Богородично” в гр. Симитли, свещ. Костадин Калайджиев от църквата „Св. Троица” в гр. Банско, свещ. Стоян Бербатов от църквата „Св. архангел Михаил” в с. Еленово, свещ. Светослав Кючуков от църквата „Св. Николай” в благоевградския кв. „Грамада”, свещ. Бисер Христов от църквата „Св. Петка” в с. Полена.

Православният център бе открит на 16 февруари 2009 г. от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил и за изминалите 2 години успя да разгърне дейността си в три направления - информационна дейност, организационна и образователно-просветна. Понастоящем всички благоевградчани имат възможността да присъстват на курсовете за възрастни – всеки вторник от 18,00 ч. – Курс по четене и тълкуване на Новия Завет, всеки четвъртък от 18,00 ч. – Православни беседи, водени от свещеници и богослови.

За децата в центъра са сформирани две групи по вероучение – за малки деца (5-8 години) и за по-големи (над 8 години) и се провеждат съответно в събота от 11,00 ч. и от 12,00 ч. Към центъра от една година функционира Детска вокална студия, в която децата изучават детски песнички, песни с религиозен характер и църковни песнопения. Всички курсове за деца и възрастни са безплатни.

Екипът на центъра подготвя православно телевизионно предаване „Мироглед”, излъчвано по регионалната за благоевградска област телевизия ОКО всяка неделя от 8,30 ч. сутринта и повторение в 20,00 ч., и православна неделна рубрика „Минути за православие” по БНР Радио Благоевград от 7,30 часа.

За изминалите две години екипът реализира голям брой поклоннически пътувания в страната и чужбина, благотворителни акции, сътрудничества с общински, държавни институции и неправителствени организации.

Православният център се намира в Благоевград, на ул. „Тракия” № 3, срещу регионалния инспекторат по образованието (зад паметника на Гоце Делчев на пл. Македония). Към центъра функционират православна книжарница и библиотека за всички желаещи да се докоснат до истините, съдържащи се в православните книги.

 

 

Снимки

Православен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две годиниПравославен информационен център на две години
« предишна новинаследваща новина »