ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възрастване в истината

18 февруари 2011 22:25, Българска Патриаршия
Възрастване в Истината

Вече дванадесет години учениците, изучаващи вероучение в СОУ ”Св. Паисий Хилендарски” гр. Златица, се учат на богопознание и живот по Бога. Духовно възрастват, за да опазят православната си вяра, славянобългарския род и златозарните писмена на светите братя Кирил и Методий.

На 14 февруари учениците благоговейно се поклониха и отдадоха почит пред светлата памет на св. Кирил Славянобългарски. Цялата предходна седмица беше свързана с отразяване живота и делото на славянския първоучител. В училището бяха поставени подходящи табла и четива, които показваха и истинското почитане на светците, носещи имената - Валентин и Валентина. Така на ученици, учители и родители се даде знание за това, кое е вредно и кое е полезно и как да се предпазваме от новоезичеството.

И в тази 2011 година народно читалище ”Христо Смирненски” събра православната общност на подбалканското ни градче. В него през 1761 година е прибивавал като таксидиот св. Паисий Хилендарски с брата си Лаврентий, игумен на Хилендарския манастир. Това благословено пребиваване е отразено в Хилендарската кондика.

Учениците пробудиха православната ни съвест. Всички приеха в сърцата си наставлението на св. Кирил: ”Не бивайте деца по ум, но по злоба! По ум бъдете съвършени!”

За боголюбивия и боговдъхновен живот на Константин Философ, приел монашеския образ с името Кирил, говори и доц. Елена Узунова от отдел ”Ръкописи и старопечатни книги” при Националната библиотека ”Св. Св. Кирил и Методий”.

И нека посятите богоугодни начинания да пожънем в благочестивите дела на децата ни!

Текст и снимки: Борислав Богданов - учител по вероучение

 

 

Снимки

Възрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в ИстинатаВъзрастване в Истината
« предишна новинаследваща новина »