ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида в памет на Йеродякона - Левски в Шумен

18 февруари 2011 22:30, д-р Десислава Панайотова
Панихида в памет на Йеродякона - гр. Шумен

По традиция на този ден Родолюбивият комитет "Крум Страшний" заедно с викария на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил - Главиницки епископ Йоан, Архиерейското наместничество Шумен с архиерейски наместник ставрофорен иконом Димитър Николов и свещениците йеромонах Методий от Русенска епархия, студент по богословие в Шумен, свещениците при храм "Св. Три светители", гр. Шумен - прот. Красимир Капитанов, свещ. Емил Павлов и свещ. Васил Василев, отслужиха възпоменателна Заупокойна молитва (панихида) за свещенослужителя, християнина и пламенния, неустрашим вдъхновен борец за свободата на България йеродякон Игнатий - Васил Левски.

В храма присъстваха основните медии в града, които отразиха събитието. Присъстваха и много християни, които преклониха глави пред светлата памет на Апостола на свободата!

Църквата се изпълни с приятния глас (подобен на този на Дякона) на епископ Йоан и свещениците. Войводите и родолюбивото гражданство запалиха свещ в памет на Апостола, а всички се поклониха пред светлия му подвиг отпреди 138 години. Бог да прости Апостола - най-светлата личност в нашата нова история! Бог да прости героите на България, дали живота си за нейната свобода! Бог да пази България !

"...Днес от дякон Игнатий за поколенията ще остане не само споменът за един патриот и революционер, но и споменът за един чист православен християнин и духовник. Като скъпа реликва са запазени отрязаните му коси, кръстчето от Божи гроб, на което има снимка с неговия лик, "Бележникът", 150 писма, сабята, револверът, дяконските богослужебни одежди в Сопотския манастир и горчивият спомен за изгубените тленни негови останки."

 

Бог да го упокои в Небесното Царство!

Текст: свещ. Васил Василев

 

 

Снимки

Панихида в памет на Йеродякона - гр. ШуменПанихида в памет на Йеродякона - гр. ШуменПанихида в памет на Йеродякона - гр. ШуменГлавиницки епископ Йоан възглавява панихидата в памет на В. ЛевскиПанихида в памет на Йеродякона - гр. ШуменПанихида в памет на Йеродякона - гр. ШуменПанихида в памет на Йеродякона - гр. ШуменПамет за Йеродякона ЛевскиПанихида в памет на Йеродякона - гр. ШуменЕпископ Йоан възглави панихидата в памет на Йеродякона - гр. ШуменВ памет на загиналите за нашата свободаПамет за Йеродякона Левски
« предишна новинаследваща новина »