ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!

19 февруари 2011 21:44, Софийска митрополия
Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!

За 138-и път в столицата бе отбелязана паметта на българския Апостол на свободата – йеродякон Игнатий – Васил Левски. С панихида, предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, в столичния храм „Света София – Премъдрост Божия” бе почетен патриотът, революционерът, православният духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

Множество софийски духовници, държавници, общественици и гражданство запалиха свещи и се помолиха за упокоение на душата му. Сред присъстващите бяха: вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, професори и творци на българската наука.

Панихидата в чест на йеродякон Игнатий не случайно се отслужва в древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, тъй като е в близост до лобното му място, а в храма се съхранява кичур от косите му, дарени през 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на Васил Левски.

След заупокойното песнопение „Вечная памят” и свеждане на глави пред подвига на Апостола на свободата, бе произнесено слово от Знеполския еп. Йоан. Той подчерта подвига и саможертвата на Левски и призова всички да го помнят и да вървят достойно по неговия път, като работят за просперитета и благото на своята родина.

“Той никога не загърби Църквата, не пропускаше да се изповяда и пристъпи към св. Христови Тайни и да сее надежда и упование сред нашия народ - каза още еп. Йоан. - И нека тази любов, която вдъхновяваше йеродякона да вдъхновява и нас днес. И да знаем какво може вярващият човек с любовта си към Бога да стори с любовта си към ближния и отечеството си. Ние ще го помним и за него ще се молим, и св. Църква като чадолюбива майка няма да забрави своето достойно чедо!"

След панихидата към паметника на Васил Левски се отправи за поклонение литийно шествие, към което се присъединиха президентът на Република България Георги Първанов, министър-председателят на страната Бойко Борисов, г-жа Цецка Цачева - председател на НС, и още народни представители.

С възпоменателна програма (подготвена от Столична община) и тържествена проверка в чест на геройски загиналите за свободата на България бе почетена 138-годишнината от гибелта на йеродякон Игнатий. От духовенството и представителите на българската държавност бяха поднесени венци и цветя на паметника, който от рано сутринта бе обсипан с цветя от малки и големи родолюбци.

Бог да прости и упокои душата на йеродякон Игнатий!

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!
« предишна новинаследваща новина »