ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изгнаникът - Вселенският патриарх Константин се завръща във Валукли

20 февруари 2011 01:28, Българска Патриаршия
Негово Всесветейшество Вселенски патриарх Константин VI

Осемдесет и шест години след насилственото му екстрадиране от Константинопол и осемдесет и една години след смъртта му, изпратеният в изгнание Вселенски патриарх Константин VІ се завръща в отечеството си след настоятелни действия от страна на Вселенския патриарх Вартоломей.

Почитаемите му кости ще бъдат поставени в Патриаршеското гробище в кв. "Валукли" (Балъклъ) в неделя, 6 март 2011 г., от Вселенския патриарх Вартоломей и Св. Синод на патриаршията.

Преди отпътуването на тленните останки от Атина, те ще бъдат изложени за поклонение вечерта на 25 февруари, петък, в храм „Св. Козма Етолийски”, Неа Филаделфия.

На 27 февруари, неделя, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия и панихида в негова памет от Високопреосвещения Пергамски митрополит Йоан като представител на Вселенския патриаршия.

***

Бележка: Константин VІ (1859 –28 ноември 1930) е бил Вселенски патриарх на Константинопол от 17 декември 1924 г. до 30 януари 1925 г. – четиридесет и три дни. Той е бил изпълняващ длъжността след смъртта на Патриарх Григорий VІІ през 1924 г. Турското правителство, по време на управлението на Републиканската народна партия, го екстрадира от Турция и през 1925 г. той е принуден да напусне Патриаршията.

Източник: romfea.gr
Текст: Владимир Петров

 

 

« предишна новинаследваща новина »