ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклон пред Апостола

20 февруари 2011 16:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Поклон пред Апостола

19 февруари - на този ден през 1873 г. там, край София, увисна на черно бесило Апостолът на свободата - дякон Игнатий – Васил Левски.

На 19 февруари в храм „Св. Йоан Рилски” гр. Търговище се събраха тези, които помнят своята история и тачат националните си герои. Архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов отслужи панихида. Присъстваха областният управител Митко Стайнов, зам.-областният управител, Общественият комитет „Васил Левски” с председател Веселин Николов, миряни.

В своята проповед ставрофорен иконом Славчо Проданов каза: „Когато попитат кой от нашите национални герои покрива представата ни за нравствена чистота и човешко съвършенство, ние никога не се колебаем да посочим – Левски. Днес търсим гроба му, но гроба го няма, защото смъртта е край на обикновените в тоя свят, а великите – не умират. Докато съществуват кълновете на доброто в човешките души, ще бъде жив Апостола, Дякона, Левски, като блян, като мечта, като въздишка – необясним и вечен. Апостола принадлежи на България, на всички!"

Днес отслужената панихида за дякон Игнатий – Левски не беше формална, а една искрена молитва към Бога за мъченика на нашия народ – Васил Левски. Да се преклоним и да се гордеем – имаме Апостол на революцията и на свободата, Апостол на бъдещето.

 

Текст и снимки: Валентина Проданова

 

 

Снимки

Поклон пред АпостолаПоклон пред АпостолаПоклон пред АпостолаПоклон пред АпостолаПоклон пред Апостола
« предишна новинаследваща новина »