ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа Кременчугският и Лубянски епископ Тихон

20 февруари 2011 21:02, Българска Патриаршия
Кременчугският и Лубянски епископ Тихон

На 18 февруари в Киев е починал от инфаркт на 42-годишна възраст Кременчугският и Лубянски епископ Тихон от Украинската православна църква, който взе участие през миналата 2010 г. в Седмицата на православната книга във Варна. На 20 февруари в катедралния храм на гр. Кременчуг е извършено опелото му от архиепископ Криворожки и Никополски Ефрем.

Епископ Тихон (в света Николай Викторович Жиляков) е родeн на 9 юли 1968 г. в гр. Алчевск, Украйна. През 1992 г. е ръкоположен за дякон, на следващата година приема монашески постриг и е ръкоположен за йеромонах. До 2008 г. е на енорийско служение в храмовете в гр. Алчевск и в гр. Рубежное. От 2008 г. е сътрудник на Отдела за религиозно образование и катехизация на Северодонецка епархия. На 11 януари 2009 г. е възведен в сан архимандрит, а на 29 ноември същата година е хиротонисан за епископ.

В съболезнователната телеграма, изпратена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил до клира и паството на Кременчугската и Лубянска епархия, се казва: ”По време на своето служение в презвитерски сан владиката, със смирение преминавайки попрището на спасението, старателно изпълняваше най-различни послушания: участваше в създаването на благотворително сестринство на милосърдието, водеше ежеседмична просветителска телевизионна програма „Източник”, преподаваше курс по Християнска етика в училищата. Станал архипастир, покойният продължи ревностните трудове на Божия виноград, с благоговение предстоейки пред светия престол, назидавайки паството със словото на евангелската проповед и с личен пример”. В заключение патриарх Кирил изразява упованието си, че за своето предано служение покойният епископ Тихон ще чуе милостивия глас на Небесния Отец: „Добри и верни рабе, в малко си бил верен, над много ще те поставя; влез в радостта на господаря си” (Мат. 25:21).

Бог да прости епископ Тихон! Да бъде вечна и блажена паметта му!

Текст: Прот. Йоан Карамихалев

 

 

« предишна новинаследваща новина »