ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско посещение в с. Гъбене, Севлиевска духовна околия

21 февруари 2011 09:56, Великотърновска митрополия
Архиерейско посещение в с. Гъбене, Севлиевска духовна околия

На 20 февруари клепалото на храм „Св. Троица” в с. Гъбене събра богомолците за тържествена служба. В снеговития ден енориашите се събраха в храма и с трепет очакваха пристигането на своя архиерей, който с присъствието и благослова си да укрепи духовно всички преди предстоящия подвиг на поста.

В архиерейската служба участие взеха предстоятелят на храма - свещ. Димитър Петров, епархийският съветник - свещ. ик. Спас Марков, и габровските свещеници - прот. Валентин Калев и свещ. Руслан Личев.

По време на светата Литургия Великотърновският митрополит Григорий отличи с офикията „протойерей” отец Димитър. В словото си към него архиереят благодари за дългогодишното и достойно служение на Светата Църква, отбелязвайки, че прот. Димитър Петров освен като ефимерий на Соколския манастир, никога не е забравял грижата за душите на своите енориаши в селото.

След прочитането на литургийното евангелско четиво митрополит Григорий произнесе проповед за Неделята на Блудния син. „Тази втора подготвителна седмица цели да подготви душите ни към един спасителен пост. Нека през светата Четиридесетница ние да отстраним всичко, което ни влече към грях и обърнем душите си към Бога, Който като любящ Баща чака нашето завръщане…”, каза в своята проповед архиереят. Той благодари на всички, които в този ден са дошли и са отделили от своето лично време, за да го посветят в полза на своите души.

Многолетствие огласи храма след края на Литургията за здраве и душевни сили на всички богомолци, за новия протойерей на Православната ни Църква, за Негово Високопреосвещенство и всички християни.

 

 

Снимки

Архиерейско посещение в с. Гъбене, Севлиевска духовна околияАрхиерейско посещение в с. Гъбене, Севлиевска духовна околияАрхиерейско посещение в с. Гъбене, Севлиевска духовна околияАрхиерейско посещение в с. Гъбене, Севлиевска духовна околияАрхиерейско посещение в с. Гъбене, Севлиевска духовна околия
« предишна новинаследваща новина »