ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОКАНА от името на Св. Синод на БПЦ-БП за конференция, посветена на блаженопочившия Български патриарх Кирил

22 февруари 2011 23:47, Българска Патриаршия
Блаженопочившият КИРИЛ, патриарх Български

През 2011 г. се навършват 110 години от рождението и 40 години от блажената кончина на Негово Светейшество патриарх Кирил, пръв предстоятел на Българската православна църква след възстановяването на патриаршеското й достойнство през 1953 година. През своето многогодишно служение на Църквата и народа си той развива многостранна църковна, научна, пастирска и обществена дейност, оставяйки трайна диря в паметта на поколенията.

По повод тези годишнини Светият Синод на БПЦ кани православните християни на конференция, посветена на живота и дейността на патриарх Кирил – една забележителна личност, голям църковен писател, историк и общественик, оставил трайна диря в най-новата ни църковна и държавна история.

Конференцията ще се проведе на 24 февруари (четвъртък) 2011 г. в Аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, пл. „Св. Неделя” № 19, от 10,00 часа.

Дневен ред за провеждането на конференция:

10,00 часа – откриване на конференцията от доц. д-р Емил Трайчев, декан на БФ;

10,10 ч. – изпълнение на Софийски свещенически хор:

- "Отче наш";

- тропар на св. Климент Охридски;

- тропар на св. Кирил и Методий;

10,20 ч. – доклад на г-н Ал. Омарчевски на тема „Живот и дейност на Българския патриарх Кирил”;

10,45 ч. – доклад на г-н Христо Темелски, директор на ЦИАИ при Българската Патриаршия, на тема „Възстановяване на патриаршеското достойнство на БПЦ”;

11,10 ч. – доклад на свещ. Людмил Малев, преподавател по история във ВТУ „Св. Кирил и Методий” на тема „Българският патриарх Кирил и предизвикателствата на Църквата и обществото през 40 и 50-те години на ХХ век”;

11,25 ч. – изпяване „Вечная памят” за патриарх Кирил;

11,30 ч. - закриване на конференцията от декана на БФ.

 

 

« предишна новинаследваща новина »