ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Русе бе отпразнуван Денят на защитниците на Русия

24 февруари 2011 13:38, Русенска митрополия
Отпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в Русе

На 23 февруари Русия отбелязва Деня на защитниците на Отечеството. На този ден са основани Въоръжените сили на тази страна, които през Втората световна война понесоха основния удар на нацисткото нашествие и спомогнаха за освобождаването на Европа.

Тържествено честване на този празник се състоя и в град Русе, като организатор беше Генералното консулство на Руската федерация в България. Официални гости бяха генералният консул на Руската федерация Климанов, зам.-областният управител на Русенска област Петър Даскалов и кметът на община Русе – инж. Божидар Йотов. Събитието беше уважено и от много граждани, както българи, така и руснаци, украинци, арменци и от други народи, участвали в драматичните събития на Втората световна война.

Пред паметника на „Альоша”, в основите на който в братска могила са положени костите на близо 80 загинали войници, бяха поднесени венци и произнесени слова от официалните лица.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в честването участие взе и група духовници от Русенска епархия, предвождана от архим. Виктор. Участие взеха свещениците Милен Цветков, Игнат Игнатов и протодякон Кирил Синев.

След поклонението пред паметника на „Альоша” всички се насочиха към руското военно гробище, където духовниците извършиха панихида за упокоение душите на загиналите воини, положили живота си за освобождението на Русия и Европа.

Прозвуча „Вечная памят”, като всички преклониха глава пред подвига на героите.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Отпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в РусеОтпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в РусеОтпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в РусеОтпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в РусеОтпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в РусеОтпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в РусеОтпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в РусеОтпразнуване Деня на защитниците на Отечеството в Русе
« предишна новинаследваща новина »