ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа светогорският старец Петроний Танасе (1914-2011)

24 февруари 2011 23:29, Българска Патриаршия
Старецът Петроний Продромски

На 22 февруари се престави в Господа светогорският старец Петроний Танасе от румънския скит „Св. Йоан Продромос (Предтеча)” на Света Гора - Атон.

Старецът Петроний Продромски е роден през 1914 г. във Фаркаса, област Нямц, Румъния. Жаждата му още от младини да стане монах, упътила стъпките му в светата обител Нямц, където и приел монашеско пострижение. По-късно се преместил в светата обител „Св. Антим” в Букурещ, тъй като следвал в Богословския факултет на Букурещкия университет.

През 1978 г. той заминал за Света Гора. Отец Петроний отишъл там с второто поколение монаси, изпратени от Румънския патриарх за духовно възраждане на скита на Честния Предтеча.

От 1984 г. той става и изповедник, но и библиотекар на скита.

Когато отец Пласиде Десил поискал от отец Макарий от манастира „Симонопетра” да го изпрати при някой старец, за да чуе наистина духовно слово, той – заедно с игумена Елисей и други монаси от обкръжението му – го завели при отец Петроний.

Когато пък запитали старец Адриан Фагитиану да каже нещо за старец Петроний, думите му били само: „Петроний Продромски ли? Най-смиреният, най-смиреният, най-смиреният!”

Като обикалял из атонската земя на скита на Честния Предтеча, Николае Балциут написал: „Отец Петроний е толкова обичан, че с него се съветваха и гръцките, и румънските монаси”.

Отец Йоаникий от манастира „Симонопетра” разказва: „Отец Петроний Продромски съчетава съвършено любовта с аскезата и кротостта. До неотдавна старецът стоеше прав на бденията през цялата нощ. За него да приседне за малко, коленичейки, бе цяло благословение”.

За възпоменание на стареца да отбележим и нещо, което е написал преди две години в списанието „Lumea Monahilo” Георге Краснеан: „Показах на съпругата ми 3217 фотографии с атонски монаси и я попитах кой й се вижда „добър човек”. От всички тя избра отец Петроний, може би защото очите му „издаваха” изключителната му душа”.

Никой от всички, преминали прага на скита на Честния Предтеча, не може да забрави светлината, която излъчваше образът му, и духовните слова, които изричаше, приседнал на пейката под светлината на изгрева или на залеза.

„Обичам да вървя, това е моята радост, тъй като много свети отци са осветили тези камъни със своята пот”, казвал старецът. Вървейки по стъпките на тези отци, той чувствал благодатта на общението и на непрестанната молитва.

Бог да го прости!

Източник: agioritikesmnimes.pblogs.gr
Превод: Владимир Петров

 

 

Снимки

Старецът Петроний ПродромскиСветогорският румънски скит "Св. Йоан Продромос (Предтеча)"
« предишна новинаследваща новина »