ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие от Областната управа на Видин към свещеническата конференция

25 февруари 2011 20:20, Видинска митрополия
Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин

Ваше Високопреосвещенство митрополит Дометиан,

Ваше Преосвещенство епископ Сионий,

Уважаеми отци и свещенослужители на Българската православна църква,

„Семето е словото Божие. Сеячът е Сам Бог, а различните почви са различните човешки сърца”.

Този цитат е от притчата за сеяча, която вие добре знаете. Спомних си тази мъдрост от Светото писание, когато приех поканата да ви приветствам на този голям събор на православното духовенство от Видинската епархия.

Като представител на Областна администрация – Видин, се радвам, че мога лично да поздравя инициаторите от Видинската света митрополия за организирането и провеждането на свещеническата конференция, посветена на големия духовник и изповедник на вярата – митрополит Неофит и по повод честването на Годината на Господнята молитва „Отче наш”.

Радвам се, че мога да изразя почитта и уважението си към всички свещенослужители от нашия край, които поддържат жива светоотеческата ни вяра в прекрасните ни църкви и в сърцата на хората.

Нашият век на високи технологии и комуникации роди много сеячи, разпръскващи човешкото слово до всяка кътче на планетата. Образно казано, сякаш попаднахме в градината на Едем, в която има разнообразие и изобилие от всичко. Но като че ли все по-трудно разпознаваме чистите плодове на доброто и полезното, с които да храним умовете и душите си.

Събрала в себе си мъдростта на вековете и богопознанието, нашата вяра има силата да осветява и напътства човека към осъществяването на неговите съзидателни усилия и творчески стремления. Вие, духовните отци на Българската православна църква, сте нашите доверени спътници и помощници по пътя към духовното ни израстване и усъвършенстване.

Нашият народ го е рекъл: попа, даскала и кмета. От край време за българина този израз е олицетворението на църквата, образованието и държавата като опора на неговото самосъзнание, жизнеустойчивост и просперитет. Върху тези стълбове на нравствеността, просвещението и държавността, нашият народ е градил и опазил своето единство, култура и душевност.

Уважаеми свещенослужители,

Пожелавам ви да бъдете здрави. Нека сила, бодрост и оптимизъм съпътстват ежедневните ви усърдни дела на духовни пастири. Бъдете все така търпеливи и съпричастни към всяка човешка молба, болка и надежда. С благодатното си слово да будите човешката съвест и я вдъхновявате за добри дела. Бъдете все така активни участници в обществения живот и радетели за просвещение и култура, мир и благоденствие.

Следващите дни са низ от стъпала нагоре към Деня на Светлото Възкресение Христово. Този празник не само ни напомня пътя на добродетелта, който трябва да следваме. А че по него можем да вървим само водени от любов, грижа и всеотдайност един към друг.

На Великден хората се поздравяват с победата на живота. Победа е всеки ден, в който даваме от себе си за благото на всички ни. Нека си честитим това, когато камбаните възвестят Възкресение Христово.

Бъдете честити и на добър час!

Елка Георгиева, заместник-областен управител на Област-Видин

 

 

Снимки

Елка Георгиева, зам.-областен управител на ВидинЕлка Георгиева, зам.-областен управител на ВидинЕлка Георгиева, зам.-областен управител на Видин
« предишна новинаследваща новина »