ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция бе проведена в София

25 февруари 2011 21:50, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в София

На 24 февруари в салона на Софийската света митрополия се проведе първата за новата 2011 г. свещеническа конференция. Предстоятели на столични храмове и председатели на църковни настоятелства от Софийска духовна околия бяха изпълнили митрополитския салон, в очакване да получат напътствията на епархийското ръководство за приоритетите на предстоящата енорийска дейност.

След като приветства свещенослужителите, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, се обърна с пастирско наставление към софийските свещенослужители. За настъпващия Велик пост и духовното състояние на пастира, от когото се очаква духовен съвет, ръководство и църковно отношение към миряните, бе словото на епископ Йоан.

Софийският викарий ясно показа какво се очаква от духовенството като пастири и учители на Словото Божие и ги призова - влизайки в св. олтар, въздигайки ръце пред св. Трапеза, отпивайки от св. Чаша, винаги да си припомнят “на Кого служат, пред Кого се покланят и на Кого се молят“. Той завърши с думите: „Да спазваш това! Бъди образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота. Внимавай на себе си и учението и постоянствай в тия неща, защото като постъпваш тъй, и себе си ще спасиш, и ония, които те слушат… Да живеем достойно за званието си!“ – каза епископът и представи актуалните въпроси, които са предмет на обсъждане и разяснение на конференцията.

Викарият огласи програмата за съборните богослужения по време на Великия пост, изготвена с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Последованията на покайния канон св. Андрей Критски и частите на Акатиста на Божията майка ще бъдат отслужени в софийски храмове, но еп. Йоан изказа доброто си желание по време на Великия пост да посети и другите духовни околии, където наред с великопостното богослужение да се проведат свещенически конференции и в архиерейските наместничества.

Архиереят направи основно разяснение за финансовото състояние на Софийска митрополия и обезпечаването на столичното свещенство, като бяха обсъдени начините за подобряването на приходите както в отделните храмове, така и на митрополията.

На следващо място еп. Йоан постави въпроса за сформирания свещенически синдикат към КТ „Подкрепа“ и прочете позицията на Св. Синод по този въпрос, оповестена непосредствено след създаването му. Той категорично разясни, че членуването на свещенослужители в синдикат е против духа на Канона и Устава на БПЦ, като цитира VІ-о апостолско правило, което гласи: “Епископ, презвитер или дякон да не приема върху си мирски грижи, инак, да бъде низвергнат“.

На тази първа през настоящата година свещеническа конференция на софийските духовници бяха представени новите свещенослужители на Софийска епархия, ръкоположени през 2010 година. Бяха отбелязани офикиите, дадени през изминалия период и заслугите за тях, като се подчерта високия бюджет, който представят малки храмове (като тези край езерото в кв. „Дружба“- „Св. Наум Охридски“ и „Въведение Богородично“, ръководени от ик. Христо Пудин, и храмовете в Горна Малина и Ботунец, с енорийски свещеник Серафим Янев).

Знеполският еп. Йоан оповести пред църковното изпълнение многобройните новоосветени храмове и извършените обновления през изминалата година. Обяви новостроящите се храмове и необходимите средства за завършването им. Той запозна духовниците със съвместните проекти на Митрополията и Столична община, като специално внимание обърна на предстоящата работа за изработване на вътрешния ред и устройство на гробищните паркове и прикани духовниците да се включат с опит и предложения.

Не на последно място епископ Йоан изведе като приоритет на енорийската работа създаването на социални кухни към храмовете, които да подпомагат християните през трудните години на финансова криза. Архиереят спомена за работещите от години такива към някои енории, но пожела да има повече, отговарящи на изискванията на Европейския съюз, като даде пример с организираната от около петнайстина години при храм „ Св. Георги“, кв. „Дървеница“, с предстоятел ик. Димитър Вукадинов.

Особено впечатляващо бе посещението на конференцията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който дойде да поздрави и благослови софийското духовенство. Той благодари на софийското свещенство за трудовете, които полагат и за трудностите, които преодоляват при изпълнението на своето високоотговорно пред Бога пастирско служение. „Успех в деловата работа и Бог да помага!“- каза първойерархът на Българската църква и благослови църковното събрание, което го изпрати с многолетствие.

Конференцията бе закрита с определянето на период за провеждане на следваща среща (през м. март) в салона на Софийската св. митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполски еп. Йоан Знеполски еп. ЙоанНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх МаксимНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияНегово Светейшество патриарх Максим благослови свещеническата конференция в СофияСвещеническа конференция бе проведена в СофияЗакриване на конференциятаСвещеническа конференция бе проведена в СофияСвещеническа конференция бе проведена в София
« предишна новинаследваща новина »