ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Месопустна в Троянската света обител

27 февруари 2011 15:39, Троянски манастир
Манастирският параклис "Свети Кирил и Методий"

В деня, в който светата Църква възпоменава Страшния Христов съд и призовава вярващите към трезвеност, въздържание и молитва преди началото на поста, новият игумен на Троянската света обител - преосвещеният Браницки епископ Григорий, в съслужение с архминандрит Августин (Здравков) и йеромонах Кирил (Тодоров) отслужи света Златоустова литургия в манастирския параклис, посветен на светите братя Кирил и Методий. Това беше първата самостоятелна света Литургия на преосвещения Григорий в битността му на игумен на светата обител.

След богослужението игуменът с вдъхновено слово се обърна към вярващите, напомняйки им, че днес е третата подготвителна неделя преди Великия пост, като припомни накратко значението и на предходните две. В словото си той напомни на богомолците примера на митаря и фарисея и как трябва да се стремим да бъдем смирени и кротки. Припомни също и поуката от притчата за блудния син, че въпреки греховете ни, ако намерим сили в себе си и поискаме прошка от Небесния наш Отец, ще се примирим с Него. Архиереят прикани православните християни винаги да имат в съзнанието и умовете си деня на Страшния съд и да живеят така, сякаш всеки ден и миг от живота ни е последен.

Въпреки студения зимен ден и обилния снеговалеж не бяха малко вярващите, дошли да вземат молитвено участие в светата Евхаристия и да съпреживеят духовната радост на манастирското братство от първата самостоятелна служба на новоназначения игумен на обителта.

След края на проповедта преосвещеният игумен раздаде лично нафора на вярващите за благословение.

Текст: йеромонах Кирил Тодоров
Снимки: монах Филарет Цанев

 

 

Снимки

Архимандрит Григорий (Лозев) пее Троичния канон на певницатаМонах Филарет (Цанев) пее Троичния канон на певницатаАрхимандрит Августин (Здравков) чете молитвата към Света Троица на ПолунощницатаАрхимандрит Августин  кади на Царските псалмиЦелуване на св. ЕвангелиеЦелуване на св. ЕвангелиеАрхиерейски благослов след вземане на времеВелико славословие"Приидите поклонимся...""На многая лета, владико!"Неделя Месопустна в Троянската света обителНеделя Месопустна в Троянската света обител"Светий Боже..."Неделя Месопустна в Троянската света обителНеделя Месопустна в Троянската света обител"Господи, Господи...""Господи, спаси благочестивия!"Четене на АпостолаКадене по време на апостолското четивоЧетене на възкресното евангелиеКадене през време на "Иже херувими"Велик входВелик входВелик вход"Верую...""Твоя от Твоих...""Изрядно о Пресвятей...""И сподоби нас, Владико..."Неделя Месопустна в Троянската света обителНеделя Месопустна в Троянската света обителНеделя Месопустна в Троянската света обителЗаамвонна молитва
« предишна новинаследваща новина »