ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване паметника на руските воини, паднали за Освобождението на България 1877-1878 г. в с. Щръклево, Русенска обл.

01 март 2011 15:00, Русенска митрополия
Освещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. Щръклево

С благословението на Русенския митрополит Неофит група духовници от епархията, предвождани от архим. Емилиан, осветиха новия паметник на руските воини, паднали за Освобождението на България. В съслужение взеха участие също прот. Георги Стефанов – енорийски свещеник в с. Щръклево, прот. Светослав Георгиев и протодякон Кирил Синев, а певец беше Милен Бакалов.

Официални гости бяха генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов, военното аташе на Руската федерация в България полковник Александър Ситников, г-н Григоров – зам.-областен управител на област Русе, и г-жа Данка Матеева – кмет на община Иваново. Присъстваха представители на културни институции и патриотични организации от региона, както и много хора от с. Щръклево и гр. Русе.

Преди началото на службата архим. Емилиан се обърна към присъстващите с кратка реч, в която изтъкна героизма на руските воини и на тези от многобройни други националности, дошли от хиляди километри да освободят православните си братя българи. Той изтъкна и ролята на Руската православна църква, която в тези трудни времена непрекъснато проповядваше в храмовете, че на Балканите има един единороден и единоверен народ – българският, който стене в тежки окови и на който трябва да му се помогне. Православната църква на тази най-голяма православна държава поддържаше будно съзнанието на руския народ, че е дълг на всеки християнин да помогне, така че Православието да може свободно да се изповядва в една от най-древните християнски земи – Балканския полуостров.

Последованието започна с кратка панихида за загиналите воини по бойните полета на България и специално в този район на страната ни, където са се водили интензивни битки по време на Освободителната за нас руско-турска война. Благодарение на тези героична битки огромната турска армия, съсредоточена в Североизточна България, е спряна и не може да се присъедини и да помогне на обсадения Плевен, с което се решава изходът на войната.

След панихидата бе прочетена специална молитва за освещаване на паметника и той беше поръсен със светена вода.

Поднесени бяха венци и цветя и беше изпълнена кратка литературно-художествена програма.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Освещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. ЩръклевоОсвещаване паметника на руските войни, паднали за освобождението на България 1877-78 г. в с. Щръклево
« предишна новинаследваща новина »