ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване на Националния празник 3-ти март в Атина

02 март 2011 11:26, Българска Патриаршия
Тържествено честване на Националния празник 3-ти март в Атина

По решение на Българското посолство в Атина и на църковното настоятелство на БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец” националният празник на Р. България бе честван на 27 февруари от българската общност в Атина.

Въпреки студения ден доста българи дойдоха в предоставения на общността храм „Св. преп. Йоан Рилски”, за да отдадат почит на геройски загиналите за вярата и Освобождението на милото ни Отечество. Тържеството започна с празнична света Литургия, отслужена от предстоятеля на храма архимандрит Атанасий (Султанов), а на клира велегласно пяха псалтите при храма - богословите Мелетий Велчев и Александър Ганчев. На богослужението се помолиха посланикът на Р. България г-н Андрей Караславов, г-н Димитър Енчев -пълномощен министър, г-н Герман Ванчев - консул в консулска служба Атина, представители на българските неделни училища в Атина „Свети Кирил и Методий” и „Преп. Паисий Хилендарски”, представители на повечето български сдружения в гръцката столица, фолклорна формация „Родина” с нейния ръководител маестро Александър Костадинов, български студенти, общественици и гости.

По време на „причастния” проповед за Неделя Месопустна произнесе богословът Мелетий Велчев. След светата Литургия бе отслужен и водосвет за здраве на всички присъстващи, а след него отец Атанасий се обърна към всички богомолци със слово. Като припомни накратко историческите факти покрай Освобождението, той даде за пример единството на тогавашните ни предци и вярата им в Бога и призова за сетен път българите да се поучат от това и да бъдат единни.

С литийно шествие всички излязоха на двора пред храма, където бе отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България, а след това и благодарствен молебен. Накрая всички присъстващи изпяха заедно многолетствие за българския и гръцкия народ.

Последва кратка музикално-поетична програма, подготвена от фолклорна формация „Родина” и децата от българските неделни училища. Прозвучаха любими песни, свързани с Освобождението - Чинтуловите „Вятър ечи, балкан стене” и „Стани, стани юнак балкански”, „Къде си вярна ти любов народна”, ”Боят настана” и др. Всички се разчувстваха особено от Вазовото стихотворение „Опълченците на Шипка”, изпълнено от актьора Пламен Димитров, който пренесе всички на линията на събитията. Накрая всички заедно изпяха химна на Република България. След програмата под звуците на тамбурата на маестро Костадинов и стройното пеене на певиците от формация "Родина" пред храма се изви кръшно българско хоро.

Всички си тръгнаха с преизпълнени с национална гордост сърца.

Текст: архим. Атанасий (Султанов)
Снимки: Станка Господинова и Людмила Стойкова-Станкова

 

 

Снимки

Тържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в АтинаТържествено честване на Националния празник 3-ти март в Атина
« предишна новинаследваща новина »