ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

София празнува 133 г. от Освобождението на България

03 март 2011 18:12, Софийска митрополия
София празнува 133 г. от Освобождението на България

На Трети март България празнува своя Национален празник - празника, станал символ на възкресението на българския народ след петвековното османско робство. Пет столетия нашият народ бе без своя политическа и духовна свобода. Пет столетия друговерци са унищожавали самобитната ни култура и духовност, а народът ни е продаван, потискан и измъчван.

За нас, българите, 3 март 1878 г. е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка към утвърждаването на България за суверенна държава. На тази дата се постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на Великите сили.

Този ден показа на поколенията, че жертвите от Априлското въстание не са били напразно, че 15 хиляди доброволци, които са загинали, сражавайки се в Руско-турската освободителна война, не са отдали живота си напразно. Хиляди български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини са пожертвали живота си за Освобождението на България.

Днес към възпоменателните молитви, отправени от българското духовенство във всички православни храмове, се присъединяват и всички родолюбиви българи, които с благодарност и признателност отдават почит пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни.

На площада пред паметника на Незнайния войн в София се състоя тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и беше изпълнен националният химн. Сред официалните лица на площада бяха президентът на Република България Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, г-жа Цецка Цачева - председател на Народното събрание, Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, гл. секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, множество дипломати и военни аташета, представители на Св. Кинотис (главното управление на Св. Гора), сред които игуменът на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий и отец Евтимий от Зографското братство, много народни представители, общественици и граждани.

Венци и цветя бяха положени от почетния военен караул пред паметника на Незнайния войн, след което пред официалните лица с тържествен марш преминаха представителни военни части.

Така Църква, държавници, армия, общественици и граждани от всички поколения в София заедно се помолиха за загиналите, които извоюваха свободата на българската нация с кръвта си.

Бог да прости всички, които положиха костите си пред олтара на Отечеството и дадоха възкресение на един цял, забравен дотогава народ – българския!

С п р а в к а: За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като Национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за Национален празник на страната.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

София празнува 133 г. от Освобождението на България ПКСХП „Св. Александър Невски”София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България Синодната палатаСофия празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България Вечният огънСофия празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България София празнува 133 г. от Освобождението на България ПКСХП „Св. Александър Невски”
« предишна новинаследваща новина »