ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”

03 март 2011 16:41, Видинска митрополия
Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”

В Северозападния край на нашата Родина по традиция Националният празник на България 3-ти март беше особено тържествено отбелязан в Раковишкия манастир „Света Троица”.

Въпреки тежката зимна обстановка, множество родолюбиви граждани от околните градове и села заприиждаха с венци и цветя по заснежения път към площада на манастира, където пред паметника на загиналите войни за свободата и вярата на нашия народ братството на манастира отслужи заупокойна молитва в тяхна памет.

Архимандрит Антим, игумен на светата обител, благослови официалните лица и гостите и им пожела Божието благословение да бъде с тях, да помнят и да вървят достойно по пътя към изграждането на нашата България във вяра, надежда и любов, пазейки живия пример за това от далите живота си бойци, които днес възпоменаваме и се прекланяме пред подвига им.

Венци и цветя на признателност украсиха заснежените паметни места около и в манастира - на въстаниците от 1850 г. и на руския офицер капитан Киреев, чиито кости се покоят в двора на светата обител.

„Вечная памят!”- огласи смълчаното множество, при което всички коленопреклонно изразиха своята почит към героите, положили кости пред олтара Отечеството за освобождението на България!

Вечная памят на героите!

Текст: архимандрит Антим
Снимки: архимандрит Неофит

 

 

Снимки

Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”Трети март в Раковишкия манастир ”Света Троица”
« предишна новинаследваща новина »