ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на 3 март в Пловдив

03 март 2011 20:03, Пловдивска митрополия
Честване на 3 март в Пловдив

Честването на 133-годишнината от Освобождението на България от османско робство в Пловдив започна в 10,00 ч. с Благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм “Успение Богородично”. Молитвено съучастие взеха Негово Високопреосвещенство митрополитът на Едеса Йоил, архимандрит Арсений, духовен надзорник на Пловдивска епархия, свещеници от града, много богомолци. На молебена присъстваха областният управител г-н Иван Тотев, кметът на Пловдив г-н Славчо Атанасов, районни кметове, депутати и общественици. Молебенът завърши с многолетствие и благословение за българския народ. Митрополит Николай каза в словото си:

“Да пребъде паметта на всички войни и български опълченци, които са положили живота си за вярата и Освобождението... В този ден преди всичко съзнаваме какво е сторил Бог за нашия народ и това, че не го е оставил да гине в мрака на неведението и в тежките години на вековното робство не е допуснал да угасне пламъкът...

Безкрайно сме благодарни на синовете на велика Русия и на всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни.

За вечни времена денят на Освобождението на България от османско иго ще остане велик и славен в историята на нашия народ.”

В 11,00 ч. стотици пловдивчани изкачиха Хълма на освободителите, за да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България. Слово за празника произнесе кметът Славчо Атанасов. Той отбеляза, че Пловдив винаги е бил духовна люлка на нацията и българщината. “Никой друг народ не е изстрадал историята си така, както ние. И точно това ни прави достойни родолюбци”, отбеляза Атанасов.

Венци и цветя на признателност от благодарните потомци украсиха заснежения Паметник на загиналите за свободата на България. Венец бе поднесен и от името на митрополит Николай.

От 12,00 ч. в памет на загиналите за свободата на България пред Паметника на опълченците на Централните гробища по родолюбива традиция бе отслужена и панихида от митрополит Николай, архимандрит Арсений и свещеници от града, в присъствието на граждани, близки на загиналите герои, военнослужещи. „Вечная памят!” - огласи смълчаното множество, при което всички коленопреклонно изразиха своята почит към героите, положили кости пред олтара Отечеството.

Вечна памет на героите! Божието благословение да бъде с нас, потомците, за да помним и достойно да пазим извоюваната свобода с вяра, надежда и любов.

 

 

Снимки

Честване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в ПловдивЧестване на 3 март в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »