ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник 3-ти март в гр. Търговище

03 март 2011 20:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Националният празник  3-ти март в гр. Търговище

Днес българският народ си спомня рождения ден на своята свобода. Свобода, която не дойде изведнъж. Първите й стъпки се губят в мрака на началните дни на робството. Нейният светъл образ се оглеждаше цели пет века в светещото кандило на манастири и църкви. Но решителната стъпка на свободата започна от Атон, от скромната килия на оня бледен Хилендарски монах и се отправи във вътрешността на нашата земя – Котел, Враца, Копривщица и Батак. Велики Апостоли тръгнаха по нейния друм. Софроний, Неофит Рилски, Бозвелията, Левски, Караджата и множество други носители на родната свобода, които с вълшебен ключ отвориха душата на роба и го зовяха на борба.

СВОБОДА! Колко малка дума! А каква чаровност съдържа. Каква магическа пръчица за запалване на нов живот! Колко бурни движения и стихийни вълнения предизвиква тя сред племена и народи! С какво дълбоко благоговение се произнася тя и днес от милиони.

В Търговище тържествата започват винаги с панихида за загиналите за Освобождението на България руски, румънски, финландски войни и български опълченци. В храм „Свети Йоан Рилски” е д-р Красимир Мирев – кмет на община Търговище, Митко Стайков – областен управител, инж. Румен Такоров и Лиляна Боянова - депутати. В словото си ставрофорен иконом Славчо Проданов припомни, че "Каблешков започвал своите пламенни речи в името на Отца и Сина и Светаго Духа и в името на България. Нека и ние от името на България и в името Божие започнем борба за народното превъзпитание. И детето от училищната скамейка, и войните, и възрастните еднакво се нуждаят от спасителния огън на вяра и родолюбие. Само така можем да успокоим духовете на тези, които положиха костите си за нашата свобода – руските, финландски, румънски воини и български опълченци, за които се помолихме днес в нашата заупокойна молитва”.

Всички присъстващи се отправят към площад Свобода, където кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев издига националното знаме. Празничното шествие продължава до Паметника на българо-руската дружба, където поднасяме венци на признателност.

Бог да прости всички загинали за свободата и вечна да бъде паметта им!

Текст и снимки: Валентина Проданова

 

 

Снимки

Националният празник  3-ти март в гр. ТърговищеНационалният празник  3-ти март в гр. ТърговищеНационалният празник  3-ти март в гр. ТърговищеНационалният празник  3-ти март в гр. ТърговищеНационалният празник  3-ти март в гр. ТърговищеНационалният празник  3-ти март в гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »