ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване Освобождението на България в град Русе

03 март 2011 23:40, Русенска митрополия
Честване Освобождението на България в град Русе

На 3 март българският народ отбелязва една забележителна дата – 3 март – ден, в който след векове премеждия и борби България се възроди за нов живот и зае достойното си място сред европейските народи. Голяма е била и радостта преди 133 години на измъченото от игото българско население и признателността им към храброто руско войнство, дало свидни жертви за свободата на единоверна и единородна България.

Както всяка година много русенци се събраха пред Пантеона на възрожденците, където се проведе тържествена церемония по повод празника. От страна на Русенска митрополия участие взе църковна делегация, предвождана от Месемврийския епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, в съслужение със свещеници от града. Военнослужещи от русенските поделения се бяха строили в почетен строй. Патриотични маршове огласяха площада. Беше приет почетният строй. Артисти изпълниха кратка художествена програма, спомняща бурните събития на Освободителната война. Слово произнесе областният управител на Русенска област Пламен Стоилов. След това духовниците произнесоха кратка заупокойна молитва за падналите руски, украински, белоруски, финландски, румънски и от много други националности войни и български опълченци, дали живота си за свободата на България. Отправена беше и благодарствена молитва към Бога за великата Му милост към българския народ.

Накрая институции и граждани поднесоха венци и цветя в знак на благодарност пред подвига на героите.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Честване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град РусеЧестване Освобождението на България в град Русе
« предишна новинаследваща новина »