ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във Видин

04 март 2011 12:03, Видинска митрополия
Рожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във Видин

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан на 4 март в старинния видински храм „Св. Петка” се състоя духовен празник, посветен на преподобния отец Герасим Йордански, както и отбелязване деня на основаването на Българската църква - 4 март 870 г. (1141 години от създаването на Българската православна църква) на събор в Константинопол.

В старинния храм „Св. Петка” бе отслужена великопостна утреня и осветено празнично коливо в чест на св. Герасим Йордански и изпято многолетствие за Българската православна църква и за боголюбивия български народ.

Утринната служба бе отслужена от архимандрит Поликарп при сладкопението на йеромонах Самуил, протойерей Велизар Пасков, свещеник Петър Христов и благочестивия народ, при молитвеното предстоене на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

След отреденото великопостно богослужение проповед върху живота на св. Герасим произнесе йеромонах Самуил, който вдъхнови вярващите и ги подтикна към чистота и духовно разположение през идващия Велик пост по примера на св. Герасим Йордански.

Празничното отбелязване на деня на св. Герасим продължи с освещаване на коливо от епископ Сионий, за здраве и благословение на вярващите християни на Видин.

Епископ Сионий поздрави духовенството и вярващите и с пастирска любов им преподаде отеческото благословение на Видинския митрополит Дометиан.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Рожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинРожденият ден на БПЦ и денят на св. Герасим Йордански във ВидинМанастира на св. Герасим Йордански - вътрешен двор
« предишна новинаследваща новина »