ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник в гр. Шумен

04 март 2011 14:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Националният празник в гр. Шумен

Със заупокойна молитва в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война, отслужена от епископ Йоан, викарий на митрополит Кирил, в храм „Свето Възнесение Господне” в Шумен, започнаха тържествата по отбелязването на Националния празник – 3 март. На панихидата присъстваха областният управител на Шумен Димитър Александров, кметът на града Красимир Костов, председателят на местния парламент Даниела Русева, депутатите от ГЕРБ Ивайло Тошев и Красимир Минчев, народният представител от БСП Димитър Дъбов, общински съветници.

Тържествата продължиха на пл. „Кристал” с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци. По време на церемонията кметът Красимир Костов поздрави шуменци със светлата дата.

„Трети март е не просто дата, белязала нашето Освобождение. Това е дата, която върна България в европейското политическо пространство. Направи ни достоен член на европейското семейство, с ясно бъдеще, давайки ни възможност да съхраним и развием своята национална идентичност в многоликия образ на Европейския съюз”, подчерта в словото си градоначалникът. В края на церемонията Красимир Костов раздаде 50 знамена на събралите са на площада граждани.

С издигане на националния флаг и възстановка на сцени от историята на България, пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев”, в честването се включиха и членовете на клуб „Традиция” и Родолюбивия комитет „Крум Страшний”.

„С тази възстановка слагаме началото и на честванията на 1330 години от създаването на България. Не трябва да забравяме, че от тук започва историята на страната ни”, заяви кметът Красимир Костов пред събралите се на площада шуменци.

Тържествата на открито приключиха с пускането на гълъби и запалването на тържествен огън. Празничната програма продължи с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Пирин” – Благоевград. На шуменска сцена танцьорите представиха музикално-танцовия спектакъл „Старо имане”. Специален гост на тържеството бе Главиницки епископ Йоан.

По повод Националния празник венци и цветя бяха положени и пред Паметника на руските воини на ул. „Царевец” в Шумен, а също и пред паметниците на Панайот Волов. Венци и цветя бяха поднесени и пред възпоменателните знаци в селата Градище, Белокопитово, както и пред паметника на воеводата Стефан Караджа в с. Панайот Волов.

Текст: свещеник Васил Василев
Снимки: шум.бг

 

 

Снимки

Националният празник в гр. ШуменНационалният празник в гр. Шумен
« предишна новинаследваща новина »